Wykonanie
Składniki:- 1 pęczek
włoszczyzny (
marchew,
pietruszka, kawałek
selera)- 1 średnia żółta
cukinia- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżeczka
curry- 1 łyżeczka
słodkiej papryki-
sól i
pieprz- kawałek
sera pleśniowego-
oliwa z oliwekSposób przygotowania:1.
Włoszczyznę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy ok. 3/4 litra
wody, gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy pokrojoną
cukinię (nie obieramy), zmiażdżony
czosnek i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy zmiękną, ściągamy garnek z palnika i miksujemy na gładko.2. Ponownie kładziemy na palnik, wsypujemy
curry,
słodką paprykę, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, zagotowujemy.3. Gorącą zupę nalewamy do misek, wsypujemy kilka kostek
sera pleśniowego, skrapiamy
oliwą.