Wykonanie
Składniki:- 3 średnie filety białej,
morskiej ryby- 1/2 szklanki
zielonego groszku z puszki- 1 mała
cebula- 1
liść laurowy- 2
goździki- 1 ząbek
czosnku- 2 ziarna
ziela angielskiego- 1/2 łyżeczki
przyprawy do ryb- kilka kropel
soku z cytrtyny- 1 szklanka
soku pomidorowego (użyłam domowego przecieru)- 3 łyżeczki
żelatynySposób przygotowania:1. Do 300ml
wody wkładamy pokrojoną
cebulę,
czosnek,
przyprawy, gdy płyn zacznie wrzeć, kładziemy oczyszczone filety i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy
rybę, dzielimy ją na mniejsze kawałki, wyciągamy ości.2.
Wywar cedzimy, następnie wlewamy do niego
sok pomidorowy, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, zagotowujemy i rozpuszczamy w nim
żelatynę.3. Na półmisku układamy kawałki
ryby, skrapiamy delikatnie
cytryną, wsypujemy równomiernie
groszek i zalewamy przygotowanym
wywarem rybno-
pomidorowym. Wstawiamy do lodówki, by galareta stężała, przed podaniem przyozdabiamy plasterkami
cytryny i
pietruszką.