Wykonanie
Składniki:- 1 mała główka
kapusty włoskiej- 1
korzeń pietruszki- kawałek
selera- 150g
sera feta- 1
cebula- garść
orzechów włoskich-
sól i
pieprz-
słodka papryka-
curry- 1 łyżka
oleju-
koperekSposób przygotowania:1.
Kapustę myjemy, wycinamy głąb i szatkujemy.
Cebulę,
seler i
pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. W garnku na
oleju podsmażamy
cebulę, następnie wrzucamy pozostałe warzywa, chwilę smażymy. Zalewamy 1 litrem
wody i gotujemy do miękkości warzyw, ok. 20 min.2. Po tym czasie wykładamy dwie łyżki
kapusty, odkładamy na bok. Do zupy wrzucamy pokrojony
ser feta i miksujemy na gładki krem. Wstawiamy ponownie na palnik, przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
curry i
słodką papryką, posypujemy posiekanym
koperkiem, zagotowujemy3. Zupę nalewamy do miseczek, układamy odłożoną
kapustę, posypujemy pokrojonymi
orzechami.