ßßß
Przepis własny.Składniki na 4 porcje:1 kg młodych ziemniakówkilka łyżek olejusól i pieprz1 łyżka curryszczypta ostrej papryki w proszkupół łyżeczki słodkiej papryki w proszkupęczek koperkuWykonanie:Ziemniaki umyć dokładnie szorstką stroną gąbki. Pokroić na małe kawałki - takie które łatwo wziąć widelcem i zjeść bez ponownego dzielenia - będzie wygodnie a także skróci się czas pieczenia z przyprawami.Ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie połączyć z przyprawami. Dodać kilka łyżek oleju - ziemniaki jak i naczynie powinny być natłuszczone.Rozgrzać piekarnik do 180 -200 stopni, wstawić naczynie z ziemniakami. Piec pół godziny. W trakcie pieczenia za pomocą łyżki pomieszać ziemniaki (raz na 10 minut).Można przygotować także stare jesienne ziemniaki, jednak należy je obrać i piec kilkanaście minut dłużej.Ziemniaki podawać ze świeżym posiekanym koperkiem.Smacznego!