Wykonanie
Składniki:*na kotleciki- 1 szklanka ugotowanej soi- 1 szklanka
płatków owsianych błyskawicznych KUPIEC- kawałek bulwy
selera- 1
cebula- ostra i
słodka papryka w proszku- 1 łyża posiekanego
koperku-
sól i
pieprz- 1 op.
płatków migdałowych-
olej do smażenia*na sos- ok. 3/4 szklanki
jogurtu greckiego- pęczek
koperku-
sok z cytryny-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Płatki owsiane zalewamy 1 szklanką
wody, zagotowujemy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.2.
Seler obieramy, ścieramy na dużych oczkach i wraz z posiekaną
cebulą podsmażamy na łyżce
oleju, aż warzywa zmiękną.3. Do miski wsypujemy
soję, miksujemy ją na gładko, następnie dodajemy
płatki owsiane, podsmażone warzywa,
koperek, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku słodką i
ostrą papryką oraz
solą i
pieprzem.4.
Płatki migdałowe kruszymy i przesypujemy do miski. W dłoni formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w płatkach
migdałowych.5. Na rozgrzanym
oleju smażymy kotleciki na złoty kolor, bardzo delikatnie przewracając. Z patelni przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.6.
Jogurt grecki mieszamy z posiekanym
koperkiem, do smaku dodajemy
sok z cytryny oraz
sól i
pieprz.7. Gotowe kotleciki podajemy z
sosem jogurtowym.
