ßßß

Składniki:3 małe cukinie2 jajka2 łyżki mąki1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka posiekanego koperku1/2 łyżeczki słodkiej paprykisól, pieprz do smakuDodatkowo:olej do smażeniaSkładniki na sos jogurtowy:200 g jogurtu typu greckiego1 łyżka posiekanego koperkusól morska, pieprz do smakuWykonanie:Cukinie myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinie odsączmy z soków i przekładamy do większej miski. W małej miseczce rozbełtujemy jajka z mąkami na gładka masę, wlewamy do cukinii. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy koperek i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy po 2 łyżki cukiniowej masy, formujemy zgrabnego placka i smażymy na średnie mocy palnika obu stron na złoty kolor. Placki przekładamy na papierowy ręcznik aby odsączyły się z oleju. Podajemy z sosem jogurtowym lub jako dodatek do dania mięsnego.Sos jogurtowy:Do miseczki przekładamy jogurt dodajemy posiekany koperek sól i pieprz. Mieszamy.Smacznego!