Wykonanie
Dzisiaj na obiad placuszki z
cukinii. Poza smakiem mają jeszcze jedną bardzo ważną zaletę, są szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:- 1 duża
cukinia lub 2 małe,- 2
jaja,- 3 łyżki
mąki pszennej,- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej,- 2-3 solidne szczypty
soli,-
pieprz mielony wg. uznania (ja wrzucam ok. 1/2 łyżeczki),-
olej do smażenia,- tarka, sitko, miska, patelnia, łyżka.
Wykonanie:1.
Cukinię myję i osuszam. Jeśli jest duża, wówczas przecinam ją wzdłuż i pozbywam się pestek (
młode okazy mają bardzo delikatne pestki dlatego nie trzeba tego robić) i ścieram na tarce.
Solę i odstawiam na ok. 15-20 minut. Następnie dokładnie odsączam z soku. Można to zrobić przy pomocy sitka.2. Do
cukinii dodaję:
jaja,
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną oraz
pieprz. Całość dokładnie mieszam.3. Placki smażę z obu stron na dobrze rozgrzanym
oleju.
Cukiniowe placuszki można podawać z
koperkiem i
śmietaną.
Smacznego :)