Wykonanie
Składniki:- 500g
mięsa mielonego wołowego- 1
cebula- 1/2 szklanki
czerwonego wina- 2 puszki krojonych
pomidorów- 2 łyżki
oliwy- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżki posiekanej świeżej
bazylii- ok. 350g
makaronu penne- 25g
masła- 25g
mąki pszennej- 500ml
mleka- 200g
sera feta-
sól i
pieprz-
gałka muszkatołowa- tłuszcz do wysmarowania formySposób przygotowania:1.
Mięso podsmażamy na rozgrzanej
oliwie, następnie dodajemy posiekaną
cebulę, całość zalewamy
winem i smażymy, aż płyn się zredukuje do połowy. Później dodajemy
pomidory,
bazylię, zmiażdżony
czosnek, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Sos gotujemy ok. 15 min.2.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.3. Roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę, chwilę smażymy, wlewamy
mleko, dokładnie mieszamy, gotujemy aż
sos beszamelowy zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę
makaronu, następnie połowę
sosu pomidorowego i beszamelowego, powtarzamy czynność z pozostałymi składnikami, tak by na końcu znalazł się
biały sos. Zapiekankę posypujemy pokruszoną
fetą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 40 min.