Wykonanie
Czasem zwykła pomidorowa powtarzana wielokrotnie nie jest do końca pożądana więc warto ją urozmaicić. Nie jestem zwolenniczką
mleczek kokosowych więc pozostaję przy
polskich warzywach takich jak
cebula. To właśnie ją dodałam do zupy i
powiem Wam, że jest pyszna- chyba lepsza od zwykłej pomidorówki. Jeśli chcecie dowodu to proponuję wyprobować przepis :)- 2 litry rosołu drobiowego- 2 puszki
pomidorów krojonych ( 800g)- 1 kg
cebuli- 50ml
koniaku- 1 łyżka
masła-
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa, cząber suszony,
bazylia do smaku- 3 ząbki
czosnkuRosół podgrzewamy i dodajemy do niego
pomidory i
czosnek i chwilę gotujemy. W tym czasie obieramy
cebulę, kroimy ją w plasterki. Rozgrzewamy na patelni
masło i wrzucamy na nie
cebulę. Chwilę szklimy , dolewamy
koniak, mieszamy i czekamy aż
cebula zacznie brązowieć. Wtedy doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową a następnie dodajemy do zupy. Znów chwilę gotujemy po czym doprawiamy
ziołami do smaku. Wyśmienicie smakuje z
makaronem jak i z
ryżem.