Wykonanie
Składniki:- ok. 1kg
łopatki bez kości- 200g
świeżego szpinaku- 1/2 słoiczka
suszonych pomidorów w
oleju- ok. 150g
sera feta- 2 opakowania
szynki parmeńskiej w plastrach- 3 ząbki
czosnku- 3
szalotki- 3
liście laurowe- 4 ziarna
ziela angielskiego-
olej do smażenia-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Pomidory drobno kroimy,
czosnek siekamy i całość podsmażamy na
oleju, następnie dodajemy umyty
szpinak i smażymy, aż zmięknie i wyparuje nadmiar płynu, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.2. Umyty i osuszony kawałek
łopatki kroimy wzdłuż na roladę, by powstał płaski płat (ja podzieliłam
mięso na dwie roladki), oprószamy
solą i
pieprzem.3. Farsz
szpinakowy wykładamy na płat
mięsa, posypujemy pokruszonym
serem i ciasno zawijamy roladę.4. Roladę owijamy plastrami
szynki parmeńskiej, tak by lekko nachodziły na siebie (jeśli mamy trudność ze zawinięciem rolady, można pomóc sobie przy użyciu wykałaczek, pamiętając, by po upieczeniu je wyciągnąć).5. Roladę podsmażamy na
oleju, aż się zezłoci, a plastry
szynki ze sobą skleją.
Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
olejem, obok układamy obrane i pokrojone na połówki
szalotki,
liście laurowe oraz
ziele angielskie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na 30 min., po tym czasie jeśli
mięso nie puści soku podlewamy odrobiną
wody i pieczemy jeszcze ok. 1 godz., aż rolada będzie miękka. W trakcie pieczenia kilkakrotnie zbieramy sos i polewamy
mięso, aby się zbyt nie wysuszyło.6. Po upieczeniu roladę odkładamy na kilka minut, następnie kroimy w plasterki.