ßßß
Cookit - przepis na Zupa z brukselką i kaszą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa z brukselką i kaszą
Składniki
Brukselka
Cebula
Kasza jęczmienna
Natka pietruszki
Bulion warzywny
Masło
Cytryna
Kminek
Śmietana 18%
Sól
Pieprz
Wykonanie
Składniki:- 0,5kg
brukselki
- 1
cebula
- 100g
kaszy jęczmiennej
-
natka pietruszki
- ok. 1,5 litra
warzywnego bulionu
- 2 łyżki
masła
- skórka starta z 1/2
cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonego
kminku
- 80g
śmietany 18%
-
sól
i
pieprz
Sposób przygotowania:1.
Brukselkę
rozbieramy na listki (wtedy zupa jest smaczniejsza) lub ją kroimy.2. Na
maśle
podsmażamy posiekaną
cebulę
,
skórkę z cytryny
,
kminek
i 2 łyżki pokrojonej
pietruszki
. Wsypujemy
kaszę
, zalewamy
bulionem
i gotujemy ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy
brukselkę
i gotujemy do miękkości wszystkich składników. W razie potrzeby można dolać więc
bulionu
lub
wody
.3. Wlewamy
śmietanę
(warto wymieszać ją najpierw z odrobiną zupy, żeby się nie zważyła), zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy do smaku
solą
i
pieprzem
.
Źródło:
http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2015/01/zupa-z-brukselka-i-kasza.html
Przepisy powiązane
Zupa jęczmienna z brukselką
Królik w śmietanie
Zupa z kapustą włoską i kaszą jęczmienną
Kotlety wieprzowe z brukselką
kapusta z cytrynowym sosem i ziemniak z wody
Składniki powiązane (0)