Wykonanie
To pierwszy
królik, jakiego przygotowywałam. W smaku trochę jak
kurczak, chociaż
mięsa było zdecydowanie mniej. I podobno trudno przyrządzić go dobrze, ale mi się chyba udało -
mięso było miękkie, kruche i soczyste. :-) Za pierwszym razem nie chciałam porywać się na skomplikowane przepisy, dlatego wybrałam bardzo popularnego
królika w sosie
śmietanowym.
1
tuszka królika1 duża
cebula1
cytryna50g
masła200 ml
śmietany 18%natka pietruszki świeża lub suszona
sól,
pieprz1.
Królika myjemy, osuszamy i procujemy (na 8 części). Obficie skrapiamy
sokiem z cytryny, nacieramy
solą i
pieprzem, pozostawiamy na minimum 2 godziny.
Cebulę drobno siekamy.2. Na małej patelni rozpuszczamy trochę
masła. Podsmażamy
cebulę. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy pozostałe
masło. Na dużym ogniu podsmażamy
mięso z każdej strony (to bardzo ważne, inaczej będzie niesmaczny). Zmniejszamy ogień, dodajemy
cebulę. Dolewamy
wodę tak by zakryła
królika, dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Jeśli
woda wyparuje, uzupełniamy ją.3. Do
śmietany wlewamy 3-4 łyżki
wody z garnka, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy ją do
królika. Dusimy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Przed podaniem posypujemy
natką pietruszki.