ßßß Cookit - przepis na Zupa z kapustą włoską i kaszą jęczmienną

Zupa z kapustą włoską i kaszą jęczmienną

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna i rozgrzewająca. W dodatku sycąca.
Składniki [6 porcji]:
1 duża cebula
1 limonka lub cytryna
400g kapusty włoskiej (1/4 sporej główki)
4 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona) + trochę do dekoracji
80g masła
2 łyżeczki nasion kminku
120g kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej - 4/5 szklanki
2 l dobrego bulionu warzywnego
5 łyżek ziaren słonecznika
sól, czarny pieprz
Wykonanie:
Najpierw trzeba ugotować bulion warzywny - ja niezmiennie używam tego przepisu [ klik ], nieco go modyfikując w zależności od pory roku i dostępności warzyw, jednak zawsze daję świeży imbir i zioła. Taki bulion starcza mi średnio na dwie zupy, więc jedną część mrożę i potem mam jak znalazł.
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Z kapusty usunąć głąb, poszatkować. Zioła posiekać.
Limonkę [albo cytrynę] dokładnie umyć i sparzyć - wrzątkiem. Zetrzeć skórkę na tarce, albo bardzo drobno posiekać - samą skórkę, unikając białego albedo - znajdującego się tuż pod skórką (jest gorzkie). Optycznie podzielić skórkę limonki za trzy części [cytrynę na cztery], jedną z nich odłożyć do przygotowania zupy, pozostałą część można ususzyć, albo od razu użyć do aromatyzowania czarnej herbaty .
W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę, skórkę limonki i natkę pietruszki. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 2 minuty. Wsypać kminek i kaszę jęczmienną. Dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze przez pół minuty. Dodać bulion warzywny - 1,5 litra oraz kapustę. Gotować aż do miękkości kaszy i kapusty - ugotują się w tym samym czasie - po ok. 25 minutach. Doprawić solą i pieprzem, dolać 0,5 l bulionu [po pobycie w lodówce zupa gęstniała, więc przy odgrzewaniu dolałam jeszcze ok. 0,5 litra wody, może nieco więcej] .
Na suchej teflonowej patelni uprażyć ziarna słonecznika - aż będą brązowe [potrząsać patelnią kilkukrotnie] .
Do talerzy rozlać zupę, posypać natką pietruszki i łyżką uprażonych ziaren słonecznika.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/03/zupa-z-kapusta-woska-i-kasza-jeczmienna.html