Wykonanie
Bardzo smaczna i rozgrzewająca. W dodatku sycąca.Składniki [6 porcji]:1 duża
cebula1
limonka lub
cytryna400g
kapusty włoskiej (1/4 sporej główki)4 łyżki posiekanej
natki pietruszki (może być mrożona) + trochę do dekoracji80g
masła2 łyżeczki nasion
kminku120g
kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej - 4/5 szklanki2 l dobrego
bulionu warzywnego5 łyżek
ziaren słonecznikasól,
czarny pieprzWykonanie:Najpierw trzeba ugotować
bulion warzywny - ja niezmiennie używam tego przepisu [ klik ], nieco go modyfikując w zależności od
pory roku i dostępności warzyw, jednak zawsze
daję świeży
imbir i
zioła. Taki
bulion starcza mi średnio na dwie zupy, więc jedną część mrożę i
potem mam jak znalazł.
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Z
kapusty usunąć głąb, poszatkować.
Zioła posiekać.
Limonkę [albo
cytrynę] dokładnie umyć i sparzyć - wrzątkiem. Zetrzeć skórkę na tarce, albo bardzo drobno posiekać - samą skórkę, unikając białego albedo - znajdującego się tuż pod skórką (jest gorzkie). Optycznie podzielić skórkę
limonki za trzy części [
cytrynę na cztery], jedną z nich odłożyć do przygotowania zupy, pozostałą część można ususzyć, albo od razu użyć do aromatyzowania czarnej
herbaty .W garnku rozgrzać
masło, dodać
cebulę, skórkę
limonki i
natkę pietruszki. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez około 2 minuty. Wsypać
kminek i
kaszę jęczmienną. Dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze przez pół minuty. Dodać
bulion warzywny - 1,5 litra oraz
kapustę. Gotować aż do miękkości
kaszy i
kapusty - ugotują się w tym samym czasie - po ok. 25 minutach. Doprawić
solą i
pieprzem, dolać 0,5 l
bulionu [po
pobycie w lodówce zupa gęstniała, więc przy odgrzewaniu dolałam jeszcze ok. 0,5 litra
wody, może nieco więcej] .Na suchej teflonowej patelni uprażyć
ziarna słonecznika - aż będą brązowe [potrząsać patelnią kilkukrotnie] .Do talerzy rozlać zupę, posypać
natką pietruszki i łyżką uprażonych
ziaren słonecznika.