Wykonanie
Coś lekkiego wbrew pozorom, smacznego zarazem. Przepis znaleziony w jednej z książek, zmodyfikowany, czyli pozbawiony
mąki, mniej
śmietany, takie tam.Jak dla mnie danie typu fresh. O ile dobrze pamiętam, jedna porcja to jakieś niecałe 200 kcal...bez ziemniorów, oczywiście;pPrzygotowanie: 40 minutKoszt: 5-6 złSkładniki:pół główki
kapusty2 łyżki
masła125 ml
bulionu warzywnego2 łyżki
śmietany 18%skórka z cytryny i sok z niej
sól,
pieprzodrobina
natki do posypania
Kapustę płuczę i kroję na 4 części. Wycinam twardy trzon.
Masło rozgrzewam na patelni, smażę na nim
kapustę jakieś 5 minut, następnie podlewam
bulionem,duszę około 20 minut.Po tym czasie odcedzam ją, ale sosu nie wylewam. Dodaję do niego
śmietanę, mieszam energicznie, dolewam
sok z cytryny,
daję skórkę, doprowadzam do zagotowania. Doprawiam do smaku.
Ziemniaki myję, gotuję w całości w mundurkach w osolonej wodzie.Po ugotowaniu układam przy
kapuście, polewam sosem, posypuję
natką.