ßßß Cookit - przepis na kapusta z cytrynowym sosem i ziemniak z wody

kapusta z cytrynowym sosem i ziemniak z wody

nazwa

Wykonanie

Coś lekkiego wbrew pozorom, smacznego zarazem. Przepis znaleziony w jednej z książek, zmodyfikowany, czyli pozbawiony mąki, mniej śmietany, takie tam.
Jak dla mnie danie typu fresh. O ile dobrze pamiętam, jedna porcja to jakieś niecałe 200 kcal...bez ziemniorów, oczywiście;p
Przygotowanie: 40 minut
Koszt: 5-6 zł
Składniki:
pół główki kapusty
2 łyżki masła
125 ml bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany 18%
skórka z cytryny i sok z niej
sól, pieprz
odrobina natki do posypania
Kapustę płuczę i kroję na 4 części. Wycinam twardy trzon.
Masło rozgrzewam na patelni, smażę na nim kapustę jakieś 5 minut, następnie podlewam bulionem,
duszę około 20 minut.
Po tym czasie odcedzam ją, ale sosu nie wylewam. Dodaję do niego śmietanę, mieszam energicznie, dolewam sok z cytryny, daję skórkę, doprowadzam do zagotowania. Doprawiam do smaku.
Ziemniaki myję, gotuję w całości w mundurkach w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu układam przy kapuście, polewam sosem, posypuję natką.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2013/08/kapusta-z-cytrynowym-sosem-i-ziemniak-z.html