Wykonanie
Składniki:- 1
cukinia- 1 mała
czerwona papryka- 70g
wędzonego boczku- 1 mała
papryczka chili- 1
cebula- 100g
ryżu do risotto- 50ml białego
wytrawnego wina- 1,5 szklanki
bulionu warzywnego- 1/3 szklanki startego
parmezanu- 4 łyżki
masła-
suszone oregano- 1 łyżka
octu balsamicznego-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aż stanie się chrupiący.
Cukinię i
paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę,
papryczkę chili drobno siekamy. Na dwóch łyżkach
masła podsmażamy
chili, następnie dodajemy
cukinię i
paprykę, doprawiamy
solą i
pieprzem. Gdy warzywa będą miękkie mieszamy je z
boczkiem,
octem i
oregano.2. Na pozostałym
maśle podsmażamy posiekaną
cebulę, wsypujemy
ryż, chwilę smażymy, wlewamy
wino, gdy odparuje stopniowo wlewamy
bulion, aż
ryż całkowicie go wchłonie i będzie miękki (w razie konieczności dodać więcej
wody lub
bulionu). Zestawiamy z ognia, dodajemy
parmezan i dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 5 min.3. Gotowy
ryż wykładamy na talerze, podajmy z wcześniej przygotowanymi warzywami z
boczkiem. Można posypać świeżym
oregano.