Wykonanie
Składniki:- 1kg
karkówki- 100g suszonych
śliwek- 4 łyżki słodkiej
śmietany 18%-
sól i
pieprz-
liść laurowy- 3 ziarna
ziela angielskiego- 4 ziarna
pieprzu-
cynamon-
olej do smażenia*na kluski śląskie- 1kg
ziemniaków (po obraniu)-
mąka ziemniaczana- 1
jajkoSposób przygotowania:1.
Karkówkę kroimy na mniejsze kawałki, lekko rozbijamy, by powstały średnio grube kotleciki.2. Kawałki
mięsa z każdej strony posypujemy odrobiną
soli,
pieprzu i
cynamonu. Następnie podsmażamy je na rozgrzanym
oleju, by się zrumieniły i przekładamy do garnka.
Mięso zalewamy 1 litrem
wody, wrzucamy
liść laurowy, ziarna
pieprzu i
ziela angielskiego oraz pokrojone na drobno
śliwki, gotujemy, aż
mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje (jeśli jest zbyt rzadki to pod koniec gotowania, zdejmujemy pokrywkę, by trochę odparował), ok. 1 godz.3. Gdy
mięso będzie miękkie, przyprawiamy sos do smaku
sola i
pieprzem. W szklance mieszamy kilka łyżek sosu z
śmietaną, wlewamy do
mięsa, mieszamy, zagotowujemy.4.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą gotowe, odcedzamy. Następnie ugniatamy je tłuczkiem do
ziemniaków lub mielimy przez maszynkę, studzimy. 1/4 część
ziemniaków wyciągamy, w powstałe wgłębienie wsypujemy
mąkę ziemniaczaną, tak by wypełniła lukę, wrzucamy odłożone
ziemniaki, wsypujemy 1 łyżeczkę
soli, wbijamy
jajko i wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa (stosunek
mąki do
ziemniaków powinien wynosić 1:4). Z masy formujemy okrągłe kluski, w środku robimy dziurki. Kluski gotujemy w wrzątku z odrobiną
oliwy (od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie gotujemy jeszcze 2-3 min.).5 Gotowe kluski podajemy z mięsnym sosem.