Wykonanie
Składniki:- 1 średnia
dynia piżmowa "butternut" "butelkowa"- ok. 100g
świeżego szpinaku- 1/3
czerwonej papryki- 1
cebula- 2 łyżki
ziaren słonecznika- ok. 125g
sera feta- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżka
oliwy z oliwek-
sól i
pieprz-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Dynię kroimy na pół, wydrążamy środek z pestkami, następnie nacinamy ją tak, by powstała kratka. Układamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.
Dynię smarujemy
oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 50 min, aż zmięknie.2. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek, później dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
paprykę,
szpinak, smażymy aż warzywa zmiękną.3.
Szpinak i
paprykę mieszamy z pokruszonym
serem i
słonecznikiem, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.4. Gdy
dynia będzie prawie gotowa, wyciągamy ją z piekarnika, wypełniamy przygotowanym farszem i ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15min. Podajemy na gorąco.Inspiracja:happyblueberry
