ßßß Cookit - przepis na Pieczona dynia Hokkaido z oliwą, czosnkiem i ziołami

Pieczona dynia Hokkaido z oliwą, czosnkiem i ziołami

nazwa

Wykonanie

Chyba najwdzięczniejsza ze wszystkich gatunków dyń jest właśnie Hokkaido. Jest łatwa w obróbce, dobrze się kroi, a skóra nie wymaga obierania, doskonale zmięknie bowiem przy pieczeniu. Smak dyni Hokkaido tez baaardzo nam odpowiada. Nic więc dziwnego, że gdy tylko znajomy przywiózł nam takie cudowności to długo nie czekały ;) Dzisiaj proponuję Wam pieczoną dynię w ziołach :) Przepis znalazłam tutaj (klik). Jest cudowna, słodka, mięciuteńka, lekko orzechowa w smaku. Uwielbiam ją i polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
1 średnia dynia Hokkaido
ok 8 łyżek oliwy lub oleju
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Oliwę wymieszać dokładnie z przetartym czosnkiem i ziołami. Doprawić. Dynię umyć, przekroić na pół, a łyżką dokładnie wydrążyć środek z pestkami. Pokroić w kawałki (razem ze skórą) grubości ok 1 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia który dokładnie naoliwić. Każdy kawałek dyni smarować z obydwu stron oliwą z przyprawami i układać na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w temp 200 stopni. Po tym czasie włączyć opiekanie i zapiec ok 5 min do ładnego zarumienienia. Podawać samodzielnie lub jako dodatek obiadowy zamiast np ziemniaków. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/10/pieczona-dynia-hokkaido-z-oliwa.html