Wykonanie
Składniki:- 1
bakłażan- 1
czerwona papryka- 1
żółta papryka- 1
zielona papryka- 1
cebula- 1/2 szklanki
kaszy kuskus- 2 ząbki
czosnku- 1 puszka krojonych
pomidorów- ok. 1 litr
bulionu warzywnego- suszona
bazylia-
olej-
sól i
pieprz- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 1/2 łyżeczki
cynamonuSposób przygotowania:1.
Bakłażana przekrawamy na pół, solimy z każdej strony i odkładamy na ok. 20 min., aż puści
wodę, następnie go płuczemy i kroimy w kostkę.2. W garnku na
oleju podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę
papryki,
bakłażana,
pomidory z puszki. Całość zalewamy
bulionem i gotujemy, aż warzywa zmiękną.3.
Kaszę zalewamy szklanką wrzątku, lekko solimy i zostawiamy na 5 min., pod przykryciem.4. Do miękkich warzyw wrzucamy
kaszę, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
słodką papryką,
cynamonem i
oregano, chwilę gotujemy.