Wykonanie
Dziś ciąg dalszy zabawy z kuchnią meksykańską.
Porwałam się na burrito. Trochę się bałam czy uda mi się je ładnie zawinąć. Na szczęście udało się bez problemu. Użyłam mojego ulubionego gatunku
fasoli - nie powszechnie znanej czerwonej, tylko czarnej. Przepis wygląda na pracochłonny, ale wcale taki nie jest jeśli dobrze rozplanuje się pracę (w końcu
ryż robi się praktycznie sam).Składniki na 4 porcje:podwójna
pierś z kurczakaszklanka
białego ryżu (ja użyłam
ryżu do risotto)300 ml passaty300 ml
wywaru drobiowegopuszka
czarnej fasolipuszka
kukurydzyłyżka kuminułyżka mielonej
kolendry + świeża
kolendra do przybraniałyżka
słodkiej papryki1 świeża
papryczka chilli ulubionego rodzaju
oliwasól,
pieprzDo podania:8 tortilli kukurydzianychświeża
słodka papryka (u mnie żółta)guacamole
limonkaświeża
kolendraKurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić na cieńsze płaty, obtoczyć w połowie przypraw,
soli,
pieprzu i
oliwie, odłożyć na chwilę, a następie usmażyć na patelni grillowej. Kiedy
mięso odpocznie, pokroić w paski. W międzyczasie przygotować
ryż: na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy i smażyć suchy ryz aż zacznie brązowieć. Dodać passatę i smażyć 5 minut, następnie dodać
bulion i dusić ok. 20 minut, aż płyn wyparuje. Po 10 minutach duszenia dodać
fasolę,
kukurydzę,
przyprawy i posiekane
chilli.Przygotować burritos: na środku tortilli ułożyć ok. 2 łyżki
ryżu, posiekaną
paprykę,
kolendrę,
kurczaka i guacamole, zawinąć brzegi żeby powstała zgrabna paczuszka(czyli najpierw zagiąć dolny brzeg,
potem boku, na koniec "przyłożyć" górnym brzegiem). Jeśli tortille są twarde, podgrzać je krótko na patelni (kilkanaście sekund z każdej strony, najpierw lekko zwilżyć
wodą). Gotowe burritos podpiec na patelni grillowej z obu stron, przekroić na pół po skosie. Podawać z guacamole i
limonką.