Wykonanie
Dziś znów po chińsku: zupa z
wołowiną i warzywami. Jeśli mamy wcześniej ugotowany rosół, to jedna z najprostszych i najszybszych zup. Trzeba tylko zacząć od
mięsa, a kiedy się "przegryza", przygotować warzywa i
makaron. Do zupy można dodawać różne warzywa - według upodobań, na miejscu będzie np.
por, za którym my nie przepadamy. To bardzo syta potrawa - spory talerz wystarczył za cały posiłek.Składniki:225 g chudej
wołowiny (u mnie
antrykot)ząbek
czosnku3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
oleju70 g
makaronu wonton (ok. 1 "tabliczka"
makaronu)850 ml
bulionu wołowego125 g
brokułów podzielonych na niewielkie różyczki (użyłam mrożonych)szklanka pociętej
zielonej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)pół
zielonej paprykipół
czerwonej papryki5 kolb mini
kukurydzy1/3 łyżeczki suszonych
płatków chilli lub pół posiekanej
papryczki chilliWołowinę odmoczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę (żeby podczas gotowania nie szumowała) pokroić na cienkie plasterki i przełożyć do miski. Do
mięsa dodać
czosnek,
olej oraz
sos sojowy. Wymieszać, obtaczając
wołowinę w marynacie. Włożyć do lodówki żeby się przegryzło. Przygotować warzywa: umyć, a następnie
brokuły podzielić na różyczki,
fasolkę obrać i pokroić na 2-3 cm kawałki,
paprykę pokroić w sporą kostkę, a
kukurydze w grube plastry .
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Zagotować
bulion. Dodać
mięso z
kukurydzą i
brokułami. Gotować do miękkości na wolnym ogniu. Dodać
makaron i
kukurydzę, wymieszać i gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić
płatkami chilli. Podawać od razu.