ßßß
Składniki(na 6 porcji)- 500 g wołowiny- 1 czerwona papryka- 1 zielona papryka- 1 papryczka chilli (lub połowa jeśli ktoś lubi mniej ostre)- 1 cebula- 3 ząbki czosnku- 2 łyżki sosu sojowego- 1 łyżeczka sosu rybnego- 3 łyżeczki cukru- przyprawy: sól, pieprz, świeża kolendra- olej ryżowyPrzygotowaniePonieważ w woku wszystko przyrządza się błyskawicznie, należy najpierw przygotować składniki. Czas smażenie dania powinien trwać zaledwie kilka minut (w przypadku dłuższego smażenia wołowina stanie się twarda). Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, papryki pokroić w cienkie słupki, papryczkę chilli posiekać (i wydrążyć pestki), wołowinę lekko rozbić i pokroić w cienkie paski. W woku rozgrzać olej ryżowy i lekko zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać wołowinę z papryczką chilli i lekko podsmażyć. Następnie dodać czerwoną i zieloną paprykę, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę sosu rybnego i 2 łyżeczki cukru. Smażyć na dużym ogniu ciągle mieszając do momentu, w którym wołowina będzie usmażona. Przyprawić solą, pieprzem. Zdjąć z ognia i posypać świeżą kolendrą. Podawać z azjatyckim makaronem lub ryżem. Smacznego!