Wykonanie
Przyszła
pora na nieco konkretniejsze potrawy, więc przygotowałam risotto z jednym z naszych ulubionych połączeń
smakowych. Dawno temu czytałam o potrawce z
kurczakiem i
orzechami nerkowca. Postanowiłam poeksperymentować i tak powstało risotto z
kurczakiem,
suszonymi pomidorami i
orzechami nerkowca. Zaskakujące jak bardzo te składniki pasują do siebie. To bardzo praktyczne danie, jednocześnie można przygotowywać
ryż i dodatki. Do tego dobrze odgrzewa się w mikrofalówce.Składniki:300 g
piersi z kurczaka1 szklanka
ryżu do risotto500 ml
wody lub lekkiego rosołu drobiowego50 ml białego
wytrawnego wina8 sztuk
suszonych pomidorów w
oliwie (+ łyżka zalewy)łyżka tartego
parmezanu3 łyżki
orzechów nerkowcałyżeczka
masłapół łyżeczki suszonej
bazyliiszczypta
suszonego oreganogałka muszkatołowasól,
pieprzoliwaKurczaka umyć oczyścić z błon pokroić w średnią kostkę, a
suszone pomidory w paski. Na patelnię wlać łyżkę zalewy z
pomidorów i smażyć na niej
kurczaka z
pomidorami aż
mięso nabierze złotego koloru. W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę
oliwy, dodać
ryż i smażyć aż stanie się szklisty, następnie dodać
wino i ciągle mieszając odparować płyn. Doprawić
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową,
oregano i
bazylią. Dodawać po chochelce rosołu lub
wody i gotować ciągle mieszając aż
ryż będzie miękki (jeśli używamy rosołu, można zrezygnować z
soli i ewentualnie doprawić pod koniec w razie potrzeby). Pod koniec gotowania dodać
kurczaka z
pomidorami,
orzechy,
masło i
parmezan. Wymieszać żeby składniki dobrze się połączyły.