ßßß Cookit - przepis na Chińska zupa krewetkowa (pikantna!)

Chińska zupa krewetkowa (pikantna!)

nazwa

Wykonanie

Jak mówił Baba z Forresta Gumpa: "Krewetki to owoce morza, można je smażyć, gotować, dusić, piec..." Dzisiaj chińska zupa z nimi w roli głównej (chociaż na zdjęciu nieco się schowały w makaronie). Idealna rozgrzewająca zupa na tą dziwną pogodę za oknem.
Krewetki to owoce morza, można je smażyć, gotować, dusić, piec, - See more at: http://www.delimamma.pl/2013/07/zupa-krewetkowa.html#sthash.pqIBOQVF.dpuf
Krewetki to owoce morza, można je smażyć, gotować, dusić, piec, - See more at: http://www.delimamma.pl/2013/07/zupa-krewetkowa.html#sthash.pqIBOQVF.dpuf
Krewetki to owoce morza, można je smażyć, gotować, dusić, piec, - See more at: http://www.delimamma.pl/2013/07/zupa-krewetkowa.html#sthash.pqIBOQVF.dpuf
Krewetki to owoce morza, można je smażyć, gotować, dusić, piec, - See more at: http://www.delimamma.pl/2013/07/zupa-krewetkowa.html#sthash.pqIBOQVF.dpuf
Krewetki to owoce morza, można je smażyć, gotować, dusić, piec, - See more at: http://www.delimamma.pl/2013/07/zupa-krewetkowa.html#sthash.pqIBOQVF.dpuf
Składniki:
litr bulionu warzywnego lub drobiowego
100 g krewetek koktajlowych
70 g ugotowanego makaronu wonton
3 liście kapusty pekińskiej
8 kolb miniaturowej kukurydzy konserwowej
łyżeczka chilli w płatkach
łyżeczka imbiru
czarny pieprz
ząbek czosnku
łyżka sosu sojowego
łyżeczka sosu rybnego
łyżka mąki kukurydzianej
pół szklanki kiełków fasoli mung
Bulion podgrzać, dodać do niego ząbek czosnku (przed podaniem wyjąć), chilli, imbir i czosnek, wlać sosy. Kapustę umyć i poszatkować i wrzucić do zupy. Gotować 5 minut. Kukurydzę pokroić w ćwiartki i dodać wraz z krewetkami i makaronem.Dopieprzyć do smaku. Mąkę wymieszać z dwiema łyżkami wody i dodać do zupy. Gotować jeszcze 3-5 minut bez przykrycia aż zupa zgęstnieje od mąki i będzie gorąca. Przybrać kiełkami oraz opcjonalnie cebulą dymką.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/02/chinska-zupa-krewetkowa-pikantna.html