Wykonanie
Jak mówił Baba z Forresta Gumpa: "
Krewetki to
owoce morza, można je smażyć, gotować, dusić, piec..." Dzisiaj chińska zupa z nimi w roli głównej (chociaż na zdjęciu nieco się schowały w
makaronie). Idealna rozgrzewająca zupa na tą
dziwną pogodę za oknem.
Krewetki to
owoce morza, można je smażyć, gotować, dusić, piec, - See
more at: http://www.delimamma.pl/2013/07/zupa-krewetkowa.html#sthash.pqIBOQVF.dpuf
Krewetki to
owoce morza, można je smażyć, gotować, dusić, piec, - See
more at: http://www.delimamma.pl/2013/07/zupa-krewetkowa.html#sthash.pqIBOQVF.dpuf
Krewetki to
owoce morza, można je smażyć, gotować, dusić, piec, - See
more at: http://www.delimamma.pl/2013/07/zupa-krewetkowa.html#sthash.pqIBOQVF.dpuf
Krewetki to
owoce morza, można je smażyć, gotować, dusić, piec, - See
more at: http://www.delimamma.pl/2013/07/zupa-krewetkowa.html#sthash.pqIBOQVF.dpuf
Krewetki to
owoce morza, można je smażyć, gotować, dusić, piec, - See
more at: http://www.delimamma.pl/2013/07/zupa-krewetkowa.html#sthash.pqIBOQVF.dpufSkładniki:litr
bulionu warzywnego lub drobiowego100 g
krewetek koktajlowych70 g ugotowanego
makaronu wonton3 liście
kapusty pekińskiej8 kolb miniaturowej
kukurydzy konserwowejłyżeczka
chilli w płatkachłyżeczka
imbiruczarny pieprzząbek
czosnkułyżka
sosu sojowegołyżeczka
sosu rybnegołyżka
mąki kukurydzianejpół szklanki
kiełków fasoli mung
Bulion podgrzać, dodać do niego ząbek
czosnku (przed podaniem wyjąć),
chilli,
imbir i
czosnek, wlać sosy.
Kapustę umyć i poszatkować i wrzucić do zupy. Gotować 5 minut.
Kukurydzę pokroić w ćwiartki i dodać wraz z
krewetkami i
makaronem.Dopieprzyć do smaku.
Mąkę wymieszać z dwiema łyżkami
wody i dodać do zupy. Gotować jeszcze 3-5 minut bez przykrycia aż zupa zgęstnieje od
mąki i będzie gorąca. Przybrać
kiełkami oraz opcjonalnie
cebulą dymką.