Wykonanie
Nie samą
wieprzowiną stoi czeska kuchnia.
Wołowina, nie mniej popularna, zazwyczaj jest serwowana wraz z gęstymi sosami. Dla Czecha sucha pieczeń to prawdziwa kulinarna porażka. Na tą kuchnię trzeba
mieć naprawdę zdrowy żołądek.Składniki:700 g pieczeniowej
wołowinygruby plaster
gotowanej szynki szynki, pokrojony w grube długie paski1 szklanka czerwonego
wytrawnego wina2 łyżki
octu winnego1,5 szklanki
wody5
jagód jałowcałyżeczka
tymiankuliść laurowyłodyga
selera naciowegomarchewkapół
pomarańczy w plasterkachpół kubka słodkiej
śmietanyolejsól i
pieprzWołowinę naszpikować
szynką. Zagotować
wino z
octem, szklanką
wody,
liściem laurowym,
tymiankiem i jałowcem, odstawić. Do brytfanny włożyć
marchewkę,
seler i
pomarańczę.
Mięso natrzeć
solą i
pieprzem. Obsmażyć
mięso z obu stron. Włożyć do brytfanny, polać połową marynaty. Piec
mięso ok. 1,5 godziny nagrzanym do 160 stopni. Co jakiś czas polewać resztą marynaty. Sos z pieczenia zmieszać z pół szklanki
wody i przecedzić. Dodać
śmietanę, zagotować, doprawić
solą i
pieprzem. Przelać sos do sosjerki i podawać wraz z pieczenią i knedlikami.