Wykonanie
Nie wiem
czemu, ale dotychczas w swojej kuchni nie stosowałam
serka mascarpone. A to wielki błąd, bo jest rewelacyjny! Dodaje potrawie dużo delikatności,
śmietanowego smaku. Na szczęście nie mogłam wykonać planowanej potrawy i taki
serek mi został. A że miał krótki termin ważności, wyszukałam kilka ciekawych potraw w internecie. A oto jedna z nich,
makaron z
kurczakiem w sosie z
mascarpone. Gorąco polecam, głównie ze względu na niesamowity smak sosu.

Składniki:- 150 g
makaronu fusilli,- 200 g
filetów z kurczaka,- 100 g
sera mascarpone,- 2 średnie
pomidory,- 1 mała
cebula,-
pieprz cayenne,- płaska łyżeczka
cukru,- łyżeczka
soku z cytryny,-
sól i
pieprz,-
oliwa do smażenia.Sposób wykonania:
Kurczaka kroimy w paski, doprawiam
solą i
pieprzem, po czym smażymy na
oliwie, aż do zezłocenia. W tym czasie
makaron gotujemy al dente.Osobno drobno kroimy
cebulę i smażymy na
oliwie na drugiej patelni.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do
cebuli i dusimy przez kilka minut na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem i
cytryną. Następnie dodajemy
ser mascarpone i delikatnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Gdy
sos jest już gotowy, dokładamy do niego
kurczaka.Podajemy wraz z ugotowanym
makaronem.

Przepis dodaję do akcji: