Wykonanie
Kurczak ten pochodzi z kuchni chińskiej, robi się go szybko i smakuje wyśmienicie. Polane
sosem słodko-kwaśnym jest ciekawym połaczeniem róznych smaków.Przepis pochodzi z kolekcji "Kulinarny atlas świata".
Składniki:- 2
filety z piersi kurczaka,-
sól,
pieprz,- w oryginale
sherry, którego ja nie dodałam,- 1 szklanka
bułki tartej,- 1/4 szklanki
sezamu,- 1
jajko,-
olej,do
sosu słodko-kwaśnego:-
ananas z puszki,- 1/4 szklanki
soku z cytryny,- 1/4 szklanki
wody,- 3 łyżki
brązowego cukru,- 2 łyżki
octu ryżowego,- 1 łyżka
masła,- 2 łyżeczki
oleju,- 1 czubata łyżka
mąki kukurydzianej,- 1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny,- 1 łyżeczka świeżo startego
imbiru.Sposób wykonania:
Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
sherry. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos. W tym celu miksujemy blenderem 3 plasterki
ananasa na gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki sosu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przegryzienia.Na jednym talerzu łączymy
bułkę tartą z
sezamem, na drugim roztrzepujemy
jajko.
Kurczaka obtaczamy najpierw w
jajku, następnie w
bułce z
sezamem. Odkładamy na 5 minut. W tym czasie mocno rozgrzewamy
olej w woku na wysokość 5 cm (ja użyłam głębokiej patelni). Każdy kawałek
kurczaka smażymy z obu stron przez kilka minut na złoty kolor. Uważamy, by nie smażyło się zbyt długo, by się nie wysuszyło. Powinno być soczyste i wilgotne.Jednocześnie sos podgrzewamy w garnuszku cały czas mieszając, aż do jego zgęstnieniaUpieczonego i odsączonego z tłuszczu
kurczaka, kroimy na plasterki i polewamy ciepłym sosem. Podajemy z resztą
ananasów pozostałych w puszce.