Wykonanie
Dziś proponuję zupę
szpinakową. Jak nie trudno się domyślić, zupa jest bardzo zdrowa, głównie dzięki szpinakowi. Do nie tak dawna nie lubiłam
szpinaku, gdyż zawsze kojarzył mi się z zieloną papką. Dzieciaki się naśmiewały, że przypomina wiadomo co. A wyobraźnia potrafi zdziałać cuda. Zwłaszcza u dziecka. Jednak gdy pojawił się
szpinak w liściach, albo mrożony w sosie
śmietanowym, to teraz go wręcz uwielbiam. Często robię na obiad po prostu
ziemniaki z
jajkiem sadzonym i do tego
szpinak. Mąż czasami robi liście
szpinaku z
makaronem. Też rewelacja. Kiedyś zaprezentuję. Na razie przedstawiam przepis na zupę ze
szpinaku.

Składniki:- 30 dag
mrożonego szpinaku,- 1
marchewka,- 1 mały
seler,- 4
ziemniaki,- 1 łyżka
serka kanapkowego
ziołowego,- 3 łyżki
jogurtu naturalnego,- 1 łyżka
mąki,-
maggi,
vegeta,
pieprz do smaku,- 1 drobiowa
kostka rosołowa.Sposób wykonania:
Marchewkę i
seler obrać, potrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Wszystkie warzywa włożyć do garnka, zalać
wodą, dodać
przyprawy i gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.Następnie dodać rozmrożony
szpinak. Zagotować.
Jogurt naturalny wymieszać z
serkiem,
mąką i
wodą. Wlać go do gotującej się zupy. Wymieszać i krótko zagotować.Na talerzu można podać kawałki
jajka ugotowanego na twardo.