Wykonanie
Zawsze staram się, żeby moje dzieci jadły jak najwięcej warzyw. I nie chodzi tu o frytki – „Tato, przecież
ziemniaki to warzywa!” Nauczyły się już jeść surówki i gotowane warzywa, no może z wyjątkiem
brukselki (nawet pulpeciki nie pomogły). Często do gotowania
ziemniaków dodaję
marchewkę i robię z tego puree. Dzisiaj do obiadu postanowiłem zrobić kopytka z
marchewką. Wyszły bardzo dobre.
Składniki:0,5 kg
ziemniaków1
marchewkaok. 300 g
mąki1
jajkoZiemniaki i
marchewkę najlepiej ugotować poprzedniego dnia – lepiej wyschną i ciasto będzie się mniej kleić. Ugotowane
ziemniaki i
marchewkę mielimy lub wyciskamy przez praskę. Dodajemy
jajko,
mąkę i dokładnie mieszamy. Ilość
mąki zależy od tego jak mokre są
ziemniaki. Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 2 cm i kroimy kluseczki. Kopytka wrzucamy pojedynczo do wrzącej, osolonej
wody z dodatkiem odrobiny
oleju. Zaraz po wrzuceniu trzeba koniecznie zamieszać – inaczej przykleją się do dna garnka. Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia.