ßßß Cookit - przepis na Marchewkowe kopytka

Marchewkowe kopytka

nazwa

Wykonanie

Lubię połączenie ziemniaków i marchewki. Jeżeli do obiadu gotuję ziemniaki, to zazwyczaj, od razu w tym samym garnku, gotuję i marchewkę. Wtedy ziemniaki są smaczniejsze, a marchewka ma to do siebie, że z koperkowych talerzy znika błyskawicznie :-) Czasem warzyw tych gotuję nieco więcej, żeby następnego dnia zrobić kopyta. Niby zwykłe kopytka, a jednak inne, bardziej kolorowe i o nieco ciekawszym smaku, bo to Marchewkowe kopytka :-)
Składniki:
½ kg ugotowanych ziemniaków
2 spore ugotowane marchewki
Jajko
Ok. ½ szklanki mąki
Spora szczypta soli
Wykonanie:
Ugotowane, odcedzone, ostudzone (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej) warzywa przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do warzyw wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy część mąki. Mieszamy i dodajemy tyle mąki, żeby ciasto było elastyczne i nie lepiło się do rąk za bardzo. Jak przesadzimy z ilością mąki, to kluski wyjdą twarde. Na blacie podsypanym mąką formujemy z ciasta wałek, który spłaszczamy nożem i odcinamy niewielkie kluski. Gotujemy partiami przez kilka minut w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/06/marchewkowe-kopytka.html