Wykonanie
Lubię połączenie
ziemniaków i
marchewki. Jeżeli do obiadu gotuję
ziemniaki, to zazwyczaj, od razu w tym samym garnku, gotuję i
marchewkę. Wtedy
ziemniaki są smaczniejsze, a
marchewka ma to do siebie, że z
koperkowych talerzy znika błyskawicznie :-) Czasem warzyw tych gotuję nieco więcej, żeby następnego dnia zrobić kopyta. Niby zwykłe kopytka, a jednak inne, bardziej kolorowe i o nieco ciekawszym smaku, bo to
Marchewkowe kopytka :-)Składniki:½ kg ugotowanych
ziemniaków2 spore ugotowane
marchewkiJajkoOk. ½ szklanki
mąkiSpora szczypta
soliWykonanie:Ugotowane, odcedzone, ostudzone (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej) warzywa przeciskamy przez praskę do
ziemniaków, lub mielimy w maszynce do
mielenia mięsa. Do warzyw wbijamy
jajko, dodajemy
sól i wsypujemy część
mąki. Mieszamy i dodajemy tyle
mąki, żeby ciasto było elastyczne i nie lepiło się do rąk za bardzo. Jak przesadzimy z ilością
mąki, to kluski wyjdą twarde. Na blacie podsypanym
mąką formujemy z ciasta wałek, który spłaszczamy nożem i odcinamy niewielkie kluski. Gotujemy partiami przez kilka minut w osolonym wrzątku z odrobiną
oleju.