Wykonanie

Smalczykowe paluchy ,to domowa przegryzka ,łatwa ,szybka i przede wszystkim smaczna. Doskonale sprawdza się jako dodatek do czystych lub kremowych zup ,nie wspominając o
piwie.Zdecydowałem się na wykorzystanie ,jako składnika smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda” z
ziołami ogrodowymi ,ze względu na jego smak, aromat i dużą zawartość tłuszczy nienasyconych.Upieczone paluchy są chrupiące ,aromatyczne o ciekawym wyrazistym smaku. Zawartość
ziół ogrodowych w smalczyku zwalnia nas całkowicie z dodawania jakichkolwiek przypraw.

Składniki na 20 sztuk.250g
mąki60g „Smakowita Pajda” z
ziołami ogrodowymi1-2 łyżki
jogurtu naturalnego1
jajkoJajko do posmarowaniaZiarna do posypania paluchów.Wykonanie dziecinnie proste.Wszystkie składniki zagnieść ,odstawić na 30 min do lodówki.Ciasto wywałkować na cienki placek i pociąć na paski.Posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać tym co nam w duszy gra ,np .gruboziarnistą
solą morską ,
ziarnami słonecznika,
sezamem ,
papryką,
orzechami itp.Smakowita Pajda zaskoczyła mnie całkowicie swoim zapachem, smakiem i kolorem. Życie nabrało smaku.Wykorzystanie smalczyku na pewno jest nietypowe ,ale efekt smakowy rewelacyjny. Przekonajcie się o tym sami.Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.