ßßß Cookit - przepis na Smalczykowe paluchy

Smalczykowe paluchy

nazwa

Wykonanie

Smalczykowe paluchy ,to domowa przegryzka ,łatwa ,szybka i przede wszystkim smaczna. Doskonale sprawdza się jako dodatek do czystych lub kremowych zup ,nie wspominając o piwie.
Zdecydowałem się na wykorzystanie ,jako składnika smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi ,ze względu na jego smak, aromat i dużą zawartość tłuszczy nienasyconych.
Upieczone paluchy są chrupiące ,aromatyczne o ciekawym wyrazistym smaku. Zawartość ziół ogrodowych w smalczyku zwalnia nas całkowicie z dodawania jakichkolwiek przypraw.
Składniki na 20 sztuk.
250g mąki
60g „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
Jajko do posmarowania
Ziarna do posypania paluchów.
Wykonanie dziecinnie proste.
Wszystkie składniki zagnieść ,odstawić na 30 min do lodówki.
Ciasto wywałkować na cienki placek i pociąć na paski.
Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać tym co nam w duszy gra ,np .gruboziarnistą solą morską ,ziarnami słonecznika, sezamem ,papryką, orzechami itp.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie całkowicie swoim zapachem, smakiem i kolorem. Życie nabrało smaku.
Wykorzystanie smalczyku na pewno jest nietypowe ,ale efekt smakowy rewelacyjny. Przekonajcie się o tym sami.
Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/02/smalczykowe-paluchy.html