Wykonanie
Dzisiaj moje ulubione kluchy , czyli kukurydziane. Właściwie to przenno - kukurydziane . Z samej
mąki kukurydzanej nie da się zlepić
makaronu.
Mąka kukurydziana nadaje makaronowi kruchości ,delikatności i najważniejsze taki
makaron lekko się zagniata . Raz-raz ; i już jest zrobiony. Zrobię go dzisiaj do
schabowych pałeczek.

Skladniki na
makaron1 szklanka
mąki przennej1 szklanka
mąki kukurydzianej1
jajko3/4 szklanki
mleka1/2 łyzeczki
soliWykonanie z wymienionych składników zagniatam ciasto.Rozwałkowuje go na grubość ok, 2 mm.

Kroję paski 2 cm i w poprzek na ok 15 cmSkładniki sosu20 dkg
schabu ( ok 3 cienkich plastrów
schabu)1
papryka1
cebula1
pomidor4 listki
bazylii ( w granicach)
oliwa do smażenia i duszenia
sól pieprzWykonanie
paprykę ,
cebulę , kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym
oleju , cały czas mieszam, dodaje pokrojonego w kostkę
pomidora , tu należy posolić aby to wszystko
soki puściło .
Soki są potrzebne aby zaczęło się dusić . Po 5 m dolewam 1/2 szklanki
wody , mieszam i dolewam
mąkę ziemniaczaną ( oczywiście rozpuszczoną w zimnej wodzie )

W tym samym czasie smażę pokrojony w drobne paski
schabDo podduszonej
papryki dodaje
schab . 3 m duszenia i mieszania , Do warzyw dodaje kluchy ,dokladnie mieszam i na taslerz