ßßß Cookit - przepis na MUSSAKA

MUSSAKA

nazwa

Wykonanie

20 dag makaronu (kolanka, krajanka)30 dag pomidorów 30 dag parówek 25 dag mięsa wieprzowego bez kości tłuszcz 2 cebule mąka pół szklanki mleka jajo tłuszcz do wysmarowania naczynia 5 dag żółtego sera utartego pieprz i sól, papryka mielona do smaku
WYKONANIE
Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić , przepłukać zimną wodą, odsączyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w plastry.Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry, posypać mąką, usmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, zemleć, podsmażyć na tłuszczu. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać w nim warstwami makaron i parówki obrane z osłonek i pokrajanymi w plastry, pomidory,cebula, przesypując jednocześnie mięsem i przyprawami, zalać mlekiem wymieszanym z jajem i posiekana natka pietruszki, posypać startym serem i wstawić do piekarnika na 20-30 minut. Podawać.
Źródło:http://gotujcosniecos.blox.pl/2013/03/MUSSAKA.html