Wykonanie
Pasztet - To wspaniała pieczeń . Może być odświętny ,lub całkiem pospolity ,taki bez dodatków .Na każde święto piekę pasztet z dodatkami które charakteryzują dane święto. Dzisiaj zrobiłam mój Świąteczny pasztet. 1 dzień Świąt będzie pod jego znakiem

Według mnie pasztet nie zależy od
mięs tylko od dodatków . Upewniłam się w tym gdy moja szwagierka zaczęła prace w renomowanym sklepie , w takim dla wyższej półki klientów. Przyjeżdżali specjalnie po pasztet z dzika ,zająca a w
sumie był to ten sam pasztet tylko dodatki zmieniały się . Ale jedno było takie samo ,mianowicie -
mięso wieprzowe - . Dzika i zająca ten pasztet to przez ścianę nawet nie widział.Mój jest a
kaczkiSkładniki1
kaczka ( w moim przypadku 4 kilowa)2
jajka3 czerstwe bułeczki3 duże
marchewki4
pietruszki a lepiej
pasternak2
cebule1/4
selera10 cm
poragarść
śliwek suszonychgarść
żurawinyprzyprawy: gałka muszkatułowa,
pieprz,
sól,
majeranem liść laurowyWykonanieDo dużego garnka wkładam
marchew ,
pietruszkę,
seler ,listek
cebulę i
sól zalewam
wodą i wkładam po porcjowaną
kaczkę . Gotuję aż będzie miękka . Następnie oddzielam
mięso od kości ,
mielę je razem z warzywami ( oprucz
cebuli i
pora )oraz namoczoną
bułką ,dwa
razy. Do masy dodaje
jajka ,
pieprz , 1 łyżeczkę
pieprzu . 1 łyżkę
majeranku.1 łyżeczkę
gałki muszkatułowej . Takę masę dokładnie mieszam . Na koniec dodaje
śliwki i
żurawinę . Mieszam ,wykładam na blachę ,posmarowaną tłuszczę i posypaną
bułka.piekę ok 2 godzinWilgotność mojemu
pasztetowi dają warzywa a nie tłuszcz
