Wykonanie
Szynka to taki kawałek
mięsa który trzeba dość długo :piec , smażyć lub gotować . A co zrobić jak w lodówce nie ma nic co można szybko zrobić jak np.
drób ? A głodomory dzwonią że są tuż ,tuż.To jest właśnie sytuacja do której pasuje określenie. " jak nie ma tego co lubisz , to lubisz to co masz"Właśnie tak powstało to danie
Składniki 2 porcje20 - 30 dkg
szynki (może być więcej)2
marchewki1/2
pasternaku lub
pietruszki2 łodygi
sera naciowegokawałek
pora ( ok 10 cm na pograniczu białego i zielonego)1 łyżka
sosu sojowego ciemnego1 łyżka
sosu sojowego jasnego1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżeczka
imbirusól ,
pieprz do smaku
olej do smażeniaodrobina
wody lub
bulionuWykonanie- Sosy,
ocet ,
imbir wymieszać .-
Szynkę pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien . Pokrojone plasterki włożyć
miedzydwie folie i porządnie rozbić ,jak porobią się przy tym dziury to nic nie szkodzi.- Rozbite kawałki
szynki włożyć do miseczki z marynatą , wymieszać tak aby
mięso było dokładniewysmarowane marynatą.- Umyte warzywa pokroić w z dłuż , tak aby powstały cienkie paski .(
Marchewkę i
pasternak najwygodniej obieraczką do
ziemniaków.)- W większym rondlu rozgrzać
olej , bardzo mocno. Rozłożyć plasterki
szynki i podsmażyć ok1 minuty. Przewrócić kawałki na drugą stronę podsmażyć ok 1/2 minuty , wrzucić warzywa .Mieszając smażyć ok 3-4 minut .- Wlać 1/2 szklanki
bulionu , resztki marynaty, zamieszać ,przykryć pokrywką . Zmniejszyć ogień .Dusić ok 10 minut ( aż
mięso będzie miękkie) Jeśli płyn odparuje to go uzupełnić .Danie to może być podawane jako danie samodzielne lub dodatek do
ziemniaków.Jeśli ma to być dodatek do
ziemniaków , trzeba dodać więcej płynu ,można go wykorzystaćjako sos.