ßßß Cookit - przepis na Marchewką czy kijem ? - Polędwiczki w boczku w asyście śliwki

Marchewką czy kijem ? - Polędwiczki w boczku w asyście śliwki

nazwa

Wykonanie

Mój wkład - pomysł w ramach akcji- Marchewką czy kijem czyli jak zatrzymać motyle organizowanej przez Justynę, Gosię, Andźkę czyli autorki blogów :
To Pestka ! , Delimamma, Cuda i cudeńka
Moje zwierzenia :)
Gdy poznałam swojego męża miałam 18 lat... pamiętam jak wracał ze studiów ( po 11 godzinach spędzonych na wykładach ) a ja czekałam na niego z kolacją i deserem. Mina jaką widziałam na jego twarzy - bezcenna.
Gotować dla niego nie było jednak łatwo bo właściwie niczego nie lubił. Mimo to próbowałam nauczyć go nowych smaków. Szybko zorientowałam się, że gotowanie pyszności jest tym co sprawia że jest szczęśliwy, i dumny ze mnie.
I tak minęło 9 lat... a ja nadal mu gotuję a on nadal jest z tego powodu bardzo zadowolony :)
Na sukces naszego związku składa się wiele elementów ale jednym z nich jest zdecydowanie JEDZENIE - a raczej fakt że codziennie gotuję i że staram się wymyślać co raz to nowsze potrawy.
Jedną z wielu jego ulubionych pozycji kulinarnych są polędwiczki wieprzowe z boczkiem bo to mięso z mięsem :)
Mięso zostało podane z aromatycznym ryżem.
Składniki :
polędwiczka wieprzowa
boczek wędzony w plastrach
1 cebula
śliwki suszone ( około 10 sztuk)
tymianek suszony
musztarda sarepska
zioła prowansalskie
chili w proszku
czosnek granulowany
papryka ostra
curry
ryż
masło + oliwa do smażenia
Przygotowanie :
Polędwiczkę nacieram chili i czosnkiem granulowanym
Na rozgrzaną patelnię kładę 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy - układam polędwiczkę.
Obsmażam tak około 4 minut z każdej strony .
Zdejmuję z patelni i kroję w grube plastry.
W miseczce mieszam 2 czubaty łyżki musztardy, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 1 łyżeczkę chili w proszku.
Masę nakładam na plastry polędwiczek . Następnie każdy plaster mięsa owijam boczkiem i układam w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę kroję w piórka, śliwki w paseczki.
Na mięso rozrzucam cebulę, śliwki i posypuję wszystko tymiankiem.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut.
Ryż gotuję o 2 minuty krócej niż to zalecane. Wsypuję do małego naczynia żaroodpornego , dodaję 1/4 szklanki wody, 2 łyżki curry i 2 łyżki papryki ostrej, mieszam.
Naczynie z przykrywką wstawiam na 10-15 minut do piekarnika.
I gotowe :)
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/04/marchewka-czy-kijem-poledwiczki-w.html