ßßß
Składniki :polędwiczka wieprzowaboczek wędzony w plastrach1 cebulaśliwki suszone ( około 10 sztuk)tymianek suszonymusztarda sarepskazioła prowansalskiechili w proszkuczosnek granulowanypapryka ostracurryryżmasło + oliwa do smażeniaPrzygotowanie :Polędwiczkę nacieram chili i czosnkiem granulowanymNa rozgrzaną patelnię kładę 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy - układam polędwiczkę.Obsmażam tak około 4 minut z każdej strony .Zdejmuję z patelni i kroję w grube plastry.W miseczce mieszam 2 czubaty łyżki musztardy, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 1 łyżeczkę chili w proszku.Masę nakładam na plastry polędwiczek . Następnie każdy plaster mięsa owijam boczkiem i układam w naczyniu żaroodpornym.Cebulę kroję w piórka, śliwki w paseczki.Na mięso rozrzucam cebulę, śliwki i posypuję wszystko tymiankiem.Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut.Ryż gotuję o 2 minuty krócej niż to zalecane. Wsypuję do małego naczynia żaroodpornego , dodaję 1/4 szklanki wody, 2 łyżki curry i 2 łyżki papryki ostrej, mieszam.Naczynie z przykrywką wstawiam na 10-15 minut do piekarnika.I gotowe :)