ßßß
Podczas upałów, w ogóle nie jestem głodna... no ale trzeba coś jeść, dlatego staram się przygotowywać lekkie, orzeźwiające obiady i ten nie wątpliwie do takich należy :zapraszam na marynowanego kurczaka w limonce upieczonego na grillu , podanego z salsą z pomidorów.Składniki:pierś kurczakasok z połowy limonki1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego2 "źdźbła" trawy cytrynowej1 suszony liść limonki1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskęsól morska ziołowa ( z młynka, kilka obrotów)1 łyżeczka oregano1/2 łyżeczki szałwi1/2 łyżeczki estragonu1-2 łyżki oliwySalsa :5 pomidorów obranych ze skórki, pozbawionych pestek1 czerwona cebula2 ząbki czosnku6-8 listków kolendrysok z połowy limonkisólpieprz+ grzanki z chlebaPrzygotowanie :Połówki piersi kurczaka nacieram wymieszaną marynatą, odstawiam do lodówki na min 20 minut, najlepiej na 2-3 godziny.Przygotowuje salsę, siekam miąższ pomidorów, czosnek, cebule , listki kolendry, mieszam, doprawiam sokiem z limonki, solą i pieprzem, chowam do lodówki na min. 30 minut, najlepiej na 1-2 godziny.Kurczaka odsączam z marynaty, grilluje na grillu elektrycznym na najwyższym stopniu grzania. Około 5 -7 minut z każdej strony.Kurczaka podaję w towarzystwie salsy i grzanek z chleba.