ßßß Cookit - przepis na Obiad na upał czyli prosto i orzeźwiająco

Obiad na upał czyli prosto i orzeźwiająco

nazwa

Wykonanie

Podczas upałów, w ogóle nie jestem głodna... no ale trzeba coś jeść, dlatego staram się przygotowywać lekkie, orzeźwiające obiady i ten nie wątpliwie do takich należy :
zapraszam na marynowanego kurczaka w limonce upieczonego na grillu , podanego z salsą z pomidorów.
Składniki:
pierś kurczaka
sok z połowy limonki
1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
2 "źdźbła" trawy cytrynowej
1 suszony liść limonki
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól morska ziołowa ( z młynka, kilka obrotów)
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki szałwi
1/2 łyżeczki estragonu
1-2 łyżki oliwy
Salsa :
5 pomidorów obranych ze skórki, pozbawionych pestek
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
6-8 listków kolendry
sok z połowy limonki
sól
pieprz
+ grzanki z chleba
Przygotowanie :
Połówki piersi kurczaka nacieram wymieszaną marynatą, odstawiam do lodówki na min 20 minut, najlepiej na 2-3 godziny.
Przygotowuje salsę, siekam miąższ pomidorów, czosnek, cebule , listki kolendry, mieszam, doprawiam sokiem z limonki, solą i pieprzem, chowam do lodówki na min. 30 minut, najlepiej na 1-2 godziny.
Kurczaka odsączam z marynaty, grilluje na grillu elektrycznym na najwyższym stopniu grzania. Około 5 -7 minut z każdej strony.
Kurczaka podaję w towarzystwie salsy i grzanek z chleba.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/08/obiad-na-upa-czyli-prosto-i-orzezwiajaco.html