Wykonanie


Składniki :
pierś kurczakaciabatty
oliwki zielonemozzarella ( nie z zalewy)gorgonzola2 duże
czerwone cebulemajonez2 ząbki
czosnkutymianek suszony1 czubata łyżka
cukru brązowego1/2 łyżki
octu balsamicznegosól,
pieprzchilizioła prowansalskieoliwaPrzygotowanie :Zaczynam od
cebuli : kroję w piórka, przekładam na patelnię, dodaję
oliwę i smażę mieszając.Po kilku minutach dodaję łyżkę
cukry brązowego, pół łyżki
octu balsamicznego, 3/4 łyżeczki
tymianku, doprawiam
solą i
pieprzem i nadal smażę, mieszając aż płyny wyparują a
cebula stanie się karmelizowana.
Pierś kurczaka ( bez rozbijania ) nacieram
chili i
ziołami prowansalskimi, smażę na patelni.Po usmażeniu odkładam by
mięso odpoczęło a
potem kroje je w plastry.
Majonez wraz z
czosnkiem,
tymiankiem i odrobiną
oregano miksuję.
Mozzarellę kroję w plastry, gorgonzolę w paski,
oliwki w plasterki.Dół ciabatty smaruje sosem, układam
cebulę, następnie
kurczaka,
oliwki,
ser gorgonzola i na koniec
mozzarellę.Składam kanapkę i wkładam ją do opiekacza-grilla na kilka minut aż
sery się rozpuszczą.I gotowe :)