Wykonanie

Składniki :1/2 kg mielonej
wołowiny2 duże ząbki
czosnkuser kozi pleśniowy ( roladka)mix
sałatjogurt greckiskórka otarta z
cytrynyczerwona cebulażurawina ze słoika2 łyżki
cukru brązowego1 łyżka
octu balsamicznego1/2 łyżeczki
tymiankusól,
pieprzbułki do hamburgerówPrzygotowanie :
Wołowinę wraz z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i świeżo mielonym
pieprzem, dobrze wyrabiam.Formuje burgery. Chowam do lodówki na 15-30 minut.
Jogurt grecki mieszam z otartą
skórą z cytryny.
Cebulę kroje w piórka, podsmażam na
oliwie, dodaję
cukier i
ocet balsamiczny, doprawiam
tymiankiem i
pieprzem, podsmażam mieszając aż zacznie być karmelizowana.
Ser kozi kroję w plastry.Burgery układam na grillu elektrycznym i grilluje aż będą soczyste ale upieczone około 15 minut. Pod koniec grillowania
solę.
Bułki przekrawam i układam na grillu by się podpiekły.Dół
bułki smaruje
jogurtem ze skórką, układam
sałatę, kotleta,
żurawinę,
ser i
cebulę, przykrywam górą i burger gotowy :)


Przepis zmodyfikowany wg. przepisu z miesięcznika Moje Gotowanie maj 2014 nr 5 (234)