ßßß
Składniki :1/2 kg mielonej wołowiny2 duże ząbki czosnkuser kozi pleśniowy ( roladka)mix sałatjogurt greckiskórka otarta z cytrynyczerwona cebulażurawina ze słoika2 łyżki cukru brązowego1 łyżka octu balsamicznego1/2 łyżeczki tymiankusól, pieprzbułki do hamburgerówPrzygotowanie :Wołowinę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem, dobrze wyrabiam.Formuje burgery. Chowam do lodówki na 15-30 minut.Jogurt grecki mieszam z otartą skórą z cytryny.Cebulę kroje w piórka, podsmażam na oliwie, dodaję cukier i ocet balsamiczny, doprawiam tymiankiem i pieprzem, podsmażam mieszając aż zacznie być karmelizowana.Ser kozi kroję w plastry.Burgery układam na grillu elektrycznym i grilluje aż będą soczyste ale upieczone około 15 minut. Pod koniec grillowania solę.Bułki przekrawam i układam na grillu by się podpiekły.Dół bułki smaruje jogurtem ze skórką, układam sałatę, kotleta, żurawinę, ser i cebulę, przykrywam górą i burger gotowy :)
Przepis zmodyfikowany wg. przepisu z miesięcznika Moje Gotowanie maj 2014 nr 5 (234)