Wykonanie

Zdecydowałam się polecić moją kanapkę wszystkim maturzystom ponieważ jest to "konkretny" sycący posiłek , nie jest ciężki i wygodny do jedzenia ( obstawiam, że wiele osób nadal się przygotowuje do choćby ustnej matury i chcą coś zjeść by nie tracić czasu).p.s wszystkim życzę powodzenia ! przede wszystkim na ustnych maturach bo tu nie tylko wiedza jest potrzebna !Składniki :
bułki ciabattyopakowanie
boczku wędzonego w cienkich plastrach
czarne oliwkisuszone pomidoryser parmezan lub
grana padanoroszponkapierś kurczaka9 łyżeczek
majonezu2 łyżeczki
musztardy - najlepiej dijon1 duży ząbek
czosnkukilkanaście listków
bazylisól czosnkowa Kamis*
pieprz kolorowy Kamis*
Sól czosnkowa Kamis w młynku to :
sól morska,
czosnek,
rozmaryn,
lubczyk, cząber,
natka pietruszki.Przygotowanie :
Majonez miksuję z
czosnkiem, świeżą
bazylią i
musztardą .
Kurczaka ( nie rozbijam ) nacieram
solą czosnkową i
pieprzem - grilluje .
Boczek wędzony również podpiekam na grillu.Ciabattę przekrawam na pół , obydwie części smaruję przygotowanym
sosem majonezowym.Na dolnej połówce układam listki
roszponki, następnie
oliwki pokrojone w plasterki i
suszone pomidory pokrojone w paseczki.Posypuję startym
parmezanem, układam plastry
boczku.
Kurczaka kroję w plastry i układam na
boczku.Składam kanapkę i gotowe.Inspiracją był przepis opublikowany w gazecie Moje gotowanie maj 2014.