ßßß
składniki na 2 porcje:- 250 g krewetek (najlepiej tygrysich)- 2-3 łyżki ziaren sezamu- kilka liści kruchej sałaty- 1 czerwona papryka- 2-3 ząbki czosnku- oliwa z oliwek- 1 łyżka soku z cytryny- sól- czarny pieprzNa patelni rozgrzać trochę oliwy i wrzucić posiekany czosnek. Zmniejszyć ogień i smażyć przez 30 sekund. Zamrożone, obgotowane krewetki wrzucić na chwilę do gotującej wody lub bulionu warzywnego, odsączyć i następnie wrzucić na patelnię. Świeże krewetki można bezpośrednio wrzucić na patelnię. Zwiększyć ognień i smażyć przez kilka minut, aż uzyskają piękny, różowy kolor i będą przypieczone z wierzchu. Skropić sokiem z cytryny i posypać ziarnami sezamu, następnie wymieszać, aby dokładnie pokryć sezamem krewetki. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Na talerzu rozkłożyć poszarpane liście sałaty, dodać drobno pokrojoną w kostkę paprykę i usmażone krewetki z sezamem.