Wykonanie
Jeśli wśród Twoich noworocznych postanowień znalazł się punkt o przejściu na dietę, a czekają Cię imprezy na których królują jedynie słodkie i słone bomby kaloryczne, warto przygotować ten pyszny
sos tzatziki i zajadać go ze świeżymi warzywami. To połączenie jest naprawdę pyszne i niskokaloryczne. Jeśli przygotowujesz imprezę w domu, możesz zrobić także inne zakąski, które będą pasować do tzatziki - grillowane kawałki
mięsa, pieczon e
ziemniak i, mini kanapki lub wykorzystać go jako sos do
sałaty. Ten gęsty,
grecki sos to świetny i naprawdę uniwersalny dodatek do wielu dań.
Składniki:1 duży
ogórek wężowy250 ml
jogurtu greckiego1 łyżka
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
soku z cytrynyświeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)
sól (do smaku)Warzywa:2
marchewki3
łodygi selera naciowego1
czerwona paprykaOgórka obrać i przekroić na pół. Wydrążyć miąższ z pestkami. Z etrzeć na tarce na grubych oczkach i posolić. Odstawić. W misce wymieszać
jogurt z
oliwą i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Dodać
sok z cytryny,
sól i
pieprz. Dodać dobrze odciśniętego z soku
ogórka i wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!