Wykonanie
Oto moje pierwsze zetknięcie z
ciecierzycą :) Szczerze mówiąc nie zachwyciła mnie, ale zła nie jest. Bałam się, że będzie bardziej podobna do
fasoli w smaku, na szczęście nie. Sama zupa może nie wygląda najapetyczniej, ale jest smaczna i bardzo syta ;) Przepis na nią znalazłam już dłuższy czas temu na stronie Ugotuj.to
HARIRA - ARABSKA ZUPA Z
KURCZAKA I
CIECIERZYCYskładniki:- 25dag
mięsa kurczaka bez skóry (pokrojonego na nieduże kawałki)- 10dag
ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie)- 5dag
masła- 1,5 - 2l
bulionu- 1 łyżeczka
czarnego pieprzu- 1 łyżeczka
soli- 1/4 łyżeczki
szafranu- 1 łyżeczka
cynamonu- 2 łyżki
mąki- 2 lekko ubite
jajka- sok z 1
cytryny- 10dag
długoziarnistego ryżu (u mnie 125g TriColo)
Masło roztopić w rondlu, uważając, aby go nie przyrumienić. Włożyć
kurczaka, osączoną
ciecierzycę i
cebulę, dodać
pieprz,
szafran,
sól i
cynamon. Smażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając.
Potem wlać
bulion lub
wodę, zagotować. Przykryć, gotować około godziny na maleńkim ogniu, aż
ciecierzyca będzie zupełnie miękka). Wsypać
ryż, gotować jeszcze 15-20 minut. Wlać
mąkę rozprowadzoną w odrobinie
wody, szybko doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać trochę
wody lub
bulionu. Zdjąć z ognia, wleać roztrzepane
jajka, energicznie przy tym mieszając. Przyprawić do smaku
sokiem z cytryny i od razu podawać.24 . 05.2009:Następnego dnia zupa baardzo zgęstniała, ale za to wszystkie smaki się przegryzły i dopiero następnego dnia harira mnie zachwyciła :) Następnym razem
będę ją przygotowywać dzień wcześniej i czekać ;)