ßßß Cookit - przepis na Harira

Harira

Wykonanie

Oto moje pierwsze zetknięcie z ciecierzycą :) Szczerze mówiąc nie zachwyciła mnie, ale zła nie jest. Bałam się, że będzie bardziej podobna do fasoli w smaku, na szczęście nie. Sama zupa może nie wygląda najapetyczniej, ale jest smaczna i bardzo syta ;) Przepis na nią znalazłam już dłuższy czas temu na stronie Ugotuj.to
HARIRA - ARABSKA ZUPA Z KURCZAKA I CIECIERZYCY
składniki:
- 25dag mięsa kurczaka bez skóry (pokrojonego na nieduże kawałki)
- 10dag ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie)
- 5dag masła
- 1,5 - 2l bulionu
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki
- 2 lekko ubite jajka
- sok z 1 cytryny
- 10dag długoziarnistego ryżu (u mnie 125g TriColo)
Masło roztopić w rondlu, uważając, aby go nie przyrumienić. Włożyć kurczaka, osączoną ciecierzycę i cebulę, dodać pieprz, szafran, sól i cynamon. Smażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając. Potem wlać bulion lub wodę, zagotować. Przykryć, gotować około godziny na maleńkim ogniu, aż ciecierzyca będzie zupełnie miękka). Wsypać ryż, gotować jeszcze 15-20 minut. Wlać mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody, szybko doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać trochę wody lub bulionu. Zdjąć z ognia, wleać roztrzepane jajka, energicznie przy tym mieszając. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i od razu podawać.
24 . 05.2009:
Następnego dnia zupa baardzo zgęstniała, ale za to wszystkie smaki się przegryzły i dopiero następnego dnia harira mnie zachwyciła :) Następnym razem będę ją przygotowywać dzień wcześniej i czekać ;)
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2009/05/Harira.html