ßßß
HARIRA - ARABSKA ZUPA Z KURCZAKA I CIECIERZYCYskładniki:- 25dag mięsa kurczaka bez skóry (pokrojonego na nieduże kawałki)- 10dag ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie)- 5dag masła- 1,5 - 2l bulionu- 1 łyżeczka czarnego pieprzu- 1 łyżeczka soli- 1/4 łyżeczki szafranu- 1 łyżeczka cynamonu- 2 łyżki mąki- 2 lekko ubite jajka- sok z 1 cytryny- 10dag długoziarnistego ryżu (u mnie 125g TriColo)Masło roztopić w rondlu, uważając, aby go nie przyrumienić. Włożyć kurczaka, osączoną ciecierzycę i cebulę, dodać pieprz, szafran, sól i cynamon. Smażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając. Potem wlać bulion lub wodę, zagotować. Przykryć, gotować około godziny na maleńkim ogniu, aż ciecierzyca będzie zupełnie miękka). Wsypać ryż, gotować jeszcze 15-20 minut. Wlać mąkę rozprowadzoną w odrobinie wody, szybko doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać trochę wody lub bulionu. Zdjąć z ognia, wleać roztrzepane jajka, energicznie przy tym mieszając. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i od razu podawać.24 . 05.2009:Następnego dnia zupa baardzo zgęstniała, ale za to wszystkie smaki się przegryzły i dopiero następnego dnia harira mnie zachwyciła :) Następnym razem będę ją przygotowywać dzień wcześniej i czekać ;)