Wykonanie
Przeglądając Kulinarny Atlas Świata, którego poszczególne części zbierałam dawno, dawno temu z Gazety Wyborczej, zatrzymałam się po raz kolejny na Kuchni Arabskiej. Szukałam ciekawego dania z
ciecierzycą i jak zwykle nie zawiodłam się :-)Pyszna, gęsta, sycąca zupa z
kurczakiem i
ciecierzycą, pachnąca
szafranem, z delikatnym
cytrynowym posmakiem- taka właśnie jest HafiraSkładniki :250g
piersi z kurczaka100g
ciecierzycySpora
cebulaŁyżka
masłaPęczek
natki pietruszki1,5l
wodyŁyżeczka
pieprzu2 łyżeczki
soliSpora szczypta
szafranuŁyżeczka
cynamonu2 łyżki
mąki2
jajka100g
długoziarnistego ryżuSok z cytrynyWykonanie:Zupę zaczynamy robić dzień wcześniej, ponieważ musimy namoczyć
ciecierzycę. Zalewamy ją
wodą i odstawiamy na całą noc.
Kurczaka kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na roztopionym
maśle w garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną
ciecierzycę, drobno posiekaną
cebulę, doprawiamy
solą,
pieprzem,
cynamonem i
szafranem i smażymy ciągle mieszając przez parę minut, aż
cebula się zeszkli. Zalewamy
wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez godzinę, do momentu gdy
ciecierzyca będzie miękka. Dosypujemy
ryż (wcześniej parokrotnie wypłukany) i gotujemy jeszcze przez 20 minut.
Mąkę rozprowadzamy w odrobinie
wody, i wlewamy do zupy- całość szybko doprowadzamy do wrzenia przez cały czas mieszając. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, możemy dolać trochę
bulionu lub
wody.Zupę zdejmujemy z ognia.
Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Lekko ubite
jajka wlewamy do gorącej zupy i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną
natkę pietruszki, doprawiamy do smaku
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem i od razu podajemy.