Wykonanie
Znowu na słodko ;) Ale robiłam małe przymiarki do świąt :) Bo przecież wielkanocna babka nie zawsze musi być jasna lub marmurkowa. Może być ciemna i czekoladowa. I to poczwórnie czekoladowa (biorąc pod uwagę
czekoladę,
budyń czekoladowy,
kakao i
czekoladową polewę) :D A do tego miękka, wilgotna i zapychająca ;) Dokładnie w takie ciasto chciałam się wgryźć od dawna. Pycha!
składniki:- 100g
gorzkiej czekolady- 200g miękkiego
masła lub
margaryny- 70g
cukru- 70g
cukru trzcinowego- 1 op
cukru waniliowego- 4
jajka- 200g
mąki pełnoziarnistej- 3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 70g
kakao do picia (słodkiego)- 200g budyniu
czekoladowego (ugotowanego)+ 100g
mlecznej czekolady+ 1 łyżka
masła+
płatki migdałowe do posypania
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Masło utrzeć z
cukrami, po czym dodawać osobno
jajka. Po każdym miksować 0,5 minuty.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać do masy
maślano-jajecznej, wsypać
otręby, które zostały na sitku. Połączyć wszystko z
kakao, gotowym
budyniem i rozpuszczoną
czekoladą.Piekarnik rozgrzać do 180°C, formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać
mąką. Przełożyć ciasto i piec 1h, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto w środku jeszcze na kilka minut.Wystudzoną babkę wyjąć z formy na talerz lub paterę.
Mleczną czekoladę rozpuścić z
masłem, polać ciasto i posypać
migdałami. Odstawić do zastygnięcia polewy.
źródło: blog Cukrowej Wróżki