ßßß
składniki na ~8 porcji:- 1 por (biała część)- 1 średnia cebula- 0,5kg ziemniaków (okazały się mocno żółte)- 1 średni lub 1/2 dużego selera- 1 duża pietruszka (korzeń)- 1 mały kalafior (u mnie opakowanie mrożonego)- 1l bulionu warzywnego- 4 łyżeczki tartego chrzanu- 1 szkl białego, wytrawnego wina- 1/2 szkl mleczka zagęszczonego niesłodzonego- 2 łyżki oliwyCebulę i por obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać w dużym garnku oliwę i podsmażyć na niej por i cebulę, aż się zeszkli. Ziemniaki, selera i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać bulionem i gotować, aż trochę zmiękną (u mnie ok 0,5h). Zmiksować za pomocą żyrafy, dodać kalafiora (wcześniej mi się nie zmieścił do garna ;), gotować 10 minut, zmiksować. Dodać chrzan, białe wino i mleczko. Dokładnie wymieszać, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku.