ßßß
Składniki (4 porcje):1 kalafiorkawałek pora - około 10 cmkawałek selera2 pietruszkioliwabulion warzywnyprzyprawy do smaku: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kolorowy, sólPrzygotowanie:Pora kroimy w piórka, selera i pietruszkę w kostkę podobnej wielkości. Wrzucamy do garnka z grubym dnem polanym niewielką ilością oliwy. Dusimy co chwilę mieszając, trzeba pilnować by się nie przypaliły.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i chwilę dusimy. Zalewamy bulionem i gotujemy około 20-30 minut.
Po ugotowaniu zupę traktujemy blenderem. Przelewamy do talerza i cieszymy się jej smakiem.Muszę przyznać, że jedną porcję przetarłam przez sito (zdjęcie na górze strony), niestety moje lenistwo zwyciężyło i pozostałe porcje były już tylko po blenderze. Nie przeszkadzały mi niewielkie grudki.Poniżej zupa kalafiorowa z "niewielką" ilością chilli i majerankiem.
Bardzo polecam taką zupę. Zauważyłam, że w mojej kuchni królują zupy-krem. Chyba czas pomyśleć o jakiejś innej wersji zupy :)Smacznego!Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.