Wykonanie
Dzisiaj propozycja zupy-krem z
kalafiora . Kiedyś już prezentowałam na blogu zupę-krem z
kalafiora, ale przygotowana była na
mleku (przepis TUTAJ), tym razem inna wersja zupy z
kalafiora.

Składniki (4 porcje):1
kalafiorkawałek
pora - około 10 cmkawałek
selera2
pietruszkioliwabulion warzywnyprzyprawy do smaku:
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz kolorowy,
sólPrzygotowanie:
Pora kroimy w piórka,
selera i
pietruszkę w kostkę podobnej wielkości. Wrzucamy do garnka z grubym dnem polanym niewielką ilością
oliwy. Dusimy co chwilę mieszając, trzeba pilnować by się nie przypaliły.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i chwilę dusimy. Zalewamy
bulionem i gotujemy około 20-30 minut.

Po ugotowaniu zupę traktujemy blenderem. Przelewamy do talerza i cieszymy się jej smakiem.Muszę przyznać, że jedną porcję przetarłam przez sito (zdjęcie na górze strony), niestety moje lenistwo zwyciężyło i pozostałe porcje były już tylko po blenderze. Nie przeszkadzały mi niewielkie grudki.Poniżej zupa kalafiorowa z "niewielką" ilością
chilli i
majerankiem.

Bardzo polecam taką zupę. Zauważyłam, że w mojej kuchni królują zupy-krem. Chyba czas pomyśleć o jakiejś innej wersji zupy :)Smacznego!Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.