Wykonanie
Kiedyś już ją robiłam i chciałam ją sobie przypomnieć. Pretekst był bardzo dobry - dostaliśmy zaproszenie na grilla. Ten ostatecznie nie wypalił, ale
sałatkę i tak zrobiłam :) I chętnie ją powtórzę jeszcze nie raz :) Bo jest bardzo smaczna. Trochę podobna do mojej pierwszej sałatki z zupek chińskich, ale lżejsza. Kolorowa, syta, a jednocześnie dość lekka i orzeźwiająca. Świetna zarówno jako dodatek do obiadu, jak i na piknik, do pracy czy na grilla.

składniki na dużą michę:- 3/4 szkl
kuskusu- 1 szkl
bulionu warzywnego- 3/4 puszki
ananasa- 1 puszka
kukurydzy- pęczek
rzodkiewki- 1
czerwona papryka- 1
zielona papryka (tym razem użyłam drugiej czerwonej)- 6
ogórków konserwowych- 1/2 świeżego, zielonego
ogórka- 1/2 średniej
cebuli- 1 łyżka
majonezu- 1 łyżka
jogurtu bałkańskiego- 1 łyżeczka
curry-
sól i
pieprzKuskus wsypać do miski, zalać gorącym
bulionem, przykryć i odstawić. W tym czasie obrać
ogórka, odsączyć
kukurydzę i
ananasa, warzywa (i
ananasa) pokroić w kostkę. Zmieszać
majonez,
jogurt i
przyprawy. Wsypać
kuskus do warzyw, wymieszać. Dodać sos i jeszcze raz dokładnie wymieszać.poprzednia wersja przepisu