Wykonanie
Za nami 4 dni wielkiego wyzwania. We dwójkę z Gabrysiem przygotowywaliśmy obiady i desery dla ekipy filmowej mojego kolegi reżysera, Piotrka Dylewskiego. Codziennie ponad 20 osób (raz ze statystami ponad 30), a my we dwójkę, w małej kuchni, z małym piekarnikiem. Ale to był mały pikuś. Na planie byli wegetarianie, weganka i jedna osoba nietolerująca glutenu. Nie miałam absolutnie żadnego doświadczenia z kuchnią wegańską i bezglutenową, więc improwizowałam, jak mogłam. Były wegańskie gołąbki, wegański sos do nich, wegańskie babeczki, wegańskie
cukinie faszerowane pęczakiem z warzywami, wegański pasztet z
soczewicy i
pieczarek, wegański
budyń kokosowy, wegańskie, bezglutenowe tortille i bezglutenowa
tarta. Oprócz tego oczywiście też dania
mięsne i inne, absolutnie niewegańskie, dla większości. Ale to, co wymieniłam, robiłam sama, wszystko pierwszy raz (poza
budyniem). I tak, jak pierwsze babeczki wegańskie nie wyszły idealne, tak drugie,
kakaowe się udały :) Piekłam je tego dnia, kiedy dla pozostałych było
czekoladowe ciasto z
cukinią, a starłam trochę więcej
cukinii i postanowiłam ją wykorzystać do końca. Improwizowałam, jak mogłam, ale efekt mnie zadowolił na tyle, że szybko spisałam składniki :) I okazało się, że osobom, do których te babeczki trafiły, też smakowały i proszą o przepis :)

składniki na 6 sztuk:- ok. 1¼ szkl startej
cukinii- 1 kopiasta łyżka
masła orzechowego- 3/4 szkl
mąki ryżowej- 1/4 szkl
mąki z
amarantusa- 1 łyżeczka
octu jabłkowego- 2 łyżki
cukru- 2 łyżki
wiórków kokosowych- 3 kopiaste łyżeczki
śmietanki kokosowej (zebranej z wierzchu schłodzonego mleczka)- 1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia- ok. 2 łyżek
oleju- 1/4 - 1/3 szkl gorzkiego
kakao- 2 łyżki
syropu z agawy (dodałam go oprócz
cukru, bo na koniec masa była mało słodka i bardzo gęsta, chciałam ją dosłodzić i trochę rozrzedzić)Wszystkie składniki wymieszać razem, przełożyć do natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami foremek.Piec do suchego patyczka (u mnie 1h, ale w normalnym piekarniku powinno to trwać krócej).~~~czwartek, 31 lipca 2014, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze