ßßß Cookit - przepis na Wegańskie bezglutenowe babeczki kakaowe z cukinią

Wegańskie bezglutenowe babeczki kakaowe z cukinią

nazwa

Wykonanie

Za nami 4 dni wielkiego wyzwania. We dwójkę z Gabrysiem przygotowywaliśmy obiady i desery dla ekipy filmowej mojego kolegi reżysera, Piotrka Dylewskiego. Codziennie ponad 20 osób (raz ze statystami ponad 30), a my we dwójkę, w małej kuchni, z małym piekarnikiem. Ale to był mały pikuś. Na planie byli wegetarianie, weganka i jedna osoba nietolerująca glutenu. Nie miałam absolutnie żadnego doświadczenia z kuchnią wegańską i bezglutenową, więc improwizowałam, jak mogłam. Były wegańskie gołąbki, wegański sos do nich, wegańskie babeczki, wegańskie cukinie faszerowane pęczakiem z warzywami, wegański pasztet z soczewicy i pieczarek, wegański budyń kokosowy, wegańskie, bezglutenowe tortille i bezglutenowa tarta. Oprócz tego oczywiście też dania mięsne i inne, absolutnie niewegańskie, dla większości. Ale to, co wymieniłam, robiłam sama, wszystko pierwszy raz (poza budyniem). I tak, jak pierwsze babeczki wegańskie nie wyszły idealne, tak drugie, kakaowe się udały :) Piekłam je tego dnia, kiedy dla pozostałych było czekoladowe ciasto z cukinią, a starłam trochę więcej cukinii i postanowiłam ją wykorzystać do końca. Improwizowałam, jak mogłam, ale efekt mnie zadowolił na tyle, że szybko spisałam składniki :) I okazało się, że osobom, do których te babeczki trafiły, też smakowały i proszą o przepis :)
składniki na 6 sztuk:
- ok. 1¼ szkl startej cukinii
- 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
- 3/4 szkl mąki ryżowej
- 1/4 szkl mąki z amarantusa
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 3 kopiaste łyżeczki śmietanki kokosowej (zebranej z wierzchu schłodzonego mleczka)
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- ok. 2 łyżek oleju
- 1/4 - 1/3 szkl gorzkiego kakao
- 2 łyżki syropu z agawy (dodałam go oprócz cukru, bo na koniec masa była mało słodka i bardzo gęsta, chciałam ją dosłodzić i trochę rozrzedzić)
Wszystkie składniki wymieszać razem, przełożyć do natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami foremek.
Piec do suchego patyczka (u mnie 1h, ale w normalnym piekarniku powinno to trwać krócej).
~~~
czwartek, 31 lipca 2014, adrijah
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .
Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)
Dziękuję :)
A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .
TrackBack
Komentarze
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2014/07/Weganskie-bezglutenowe-babeczki-kakaowe-z-cukinia.html