Wykonanie
Ten przepis był już na blogu i to dawno temu, ale zawsze przypominam sobie o nim w okolicach świąt. Lubię do niego wracać, ponieważ "torcik" jest prosty, bardzo smaczny,
alkoholowy i bardzo dobrze się prezentuje. Dlatego przy kolejnym podejściu i nareszcie w miarę udanej próbie ozdobienia wierzchu, postanowiłam przepis... przepisać :) W trochę inny, niż poprzednio, mam nadzieję, że czytelniejszy sposób :)Poza tym poszperałam trochę w necie i przy ogromnej ilości sprzecznych danych, sama sobie przeliczyłam proporcje
żelatyny. I to skutecznie :)Ostatnio przygotowałam to ciasto na mikołajkowe spotkanie blogerek. Do wierzchniej warstwy użyłam
adwokatu czekoladowo-
miętowego. Taką wersję również bardzo polecam :) tylko nie udało mi się zrobić
czekoladowych wzorków na wierzchu (wtedy z
białej czekolady).
Biszkopt:- 3
jajka- 3 łyżki
wody- 90g
cukru- 70g
mąki- 20g
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
adwokatowo-śmietanowa:- 100g miękkiego
masła (u mnie rozpuszczonego i przestudzonego)- 100g
cukru pudru- 350ml
adwokatu- 9
płatków lub 4 ½ łyżeczki
żelatyny- 500ml
śmietany kremówki (30%)Polewa:- 150ml
adwokatu- 3
płatki lub 1 ½ łyżeczki
żelatynyDodatkowo:- 2 op rurek do połowy oblanych
czekoladą (dostępne w Lidlu oraz Biedronce)- ewentualnie
gorzka czekoladaBiszkopt:
Jajka wymieszać dokładnie z
wodą, dodać
cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut.Wyjąć, ostudzić i nie przejmować się, że
biszkopt jest niski.Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz
czekoladą do góry, raz do dołu.Masa
adwokatowo-śmietanowa:
Masło rozpuścić i przestudzić, następnie wymieszać z
cukrem pudrem na gładką masę i dodać 350ml
adwokatu.
Żelatynę w płatkach namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, następnie dokładnie odcisnąć i rozpuścić w dużej misce w małej ilości gorącej
wody.
Żelatynę w proszku wsypać do małej ilości gorącej
wody, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia (nie gotować).Ubić szybko
śmietanę na sztywno. Do
żelatyny wlać masę
adwokatową, dokładnie wymieszać, po czym szybko, ale delikatnie wmieszać ubitą
śmietanę. Jeżeli masa jest bardzo płynna, wstawić na 10-15 minut do lodówki, po tym czasie lekko przemieszać. Wyłożyć masę na
biszkopt, ewentualnie wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 3h.Polewa: Rozpuścić j/w
żelatynę, wymieszać z pozostałym
adwokatem. Mieszankę wstawić na kilka minut do lodówki, po czym delikatnie przemieszać i wylać na wierzch ciasta (a właściwie na masę
adwokatowo-
śmietanową). Wstawić do lodówki na kolejne 2h.


Ewentualnie w tym czasie można zrobić na papierze do pieczenia wzorki
czekoladą (u mnie dodatkowo z cukrowymi perełkami), wstawić do zamrażarki lub lodówki, a następnie delikatnie przełożyć na wierzch ciasta. Polecam przygotować więcej wzorków, niż planujecie ułożyć na cieście. Tak na wszelki wypadek ;)Smacznego!

Poprzednia wersja tego przepisu