ßßß Cookit - przepis na ADWOCATOWE CIASTO NA ZIMNO

ADWOCATOWE CIASTO NA ZIMNO

nazwa

Wykonanie

Ten przepis był już na blogu i to dawno temu, ale zawsze przypominam sobie o nim w okolicach świąt. Lubię do niego wracać, ponieważ "torcik" jest prosty, bardzo smaczny, alkoholowy i bardzo dobrze się prezentuje. Dlatego przy kolejnym podejściu i nareszcie w miarę udanej próbie ozdobienia wierzchu, postanowiłam przepis... przepisać :) W trochę inny, niż poprzednio, mam nadzieję, że czytelniejszy sposób :)
Poza tym poszperałam trochę w necie i przy ogromnej ilości sprzecznych danych, sama sobie przeliczyłam proporcje żelatyny. I to skutecznie :)
Ostatnio przygotowałam to ciasto na mikołajkowe spotkanie blogerek. Do wierzchniej warstwy użyłam adwokatu czekoladowo-miętowego. Taką wersję również bardzo polecam :) tylko nie udało mi się zrobić czekoladowych wzorków na wierzchu (wtedy z białej czekolady).
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- 90g cukru
- 70g mąki
- 20g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa adwokatowo-śmietanowa:
- 100g miękkiego masła (u mnie rozpuszczonego i przestudzonego)
- 100g cukru pudru
- 350ml adwokatu
- 9 płatków lub 4 ½ łyżeczki żelatyny
- 500ml śmietany kremówki (30%)
Polewa:
- 150ml adwokatu
- 3 płatki lub 1 ½ łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 2 op rurek do połowy oblanych czekoladą (dostępne w Lidlu oraz Biedronce)
- ewentualnie gorzka czekolada
Biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut.
Wyjąć, ostudzić i nie przejmować się, że biszkopt jest niski.
Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do góry, raz do dołu.
Masa adwokatowo-śmietanowa: Masło rozpuścić i przestudzić, następnie wymieszać z cukrem pudrem na gładką masę i dodać 350ml adwokatu.
Żelatynę w płatkach namoczyć przez 5 minut w zimnej wodzie, następnie dokładnie odcisnąć i rozpuścić w dużej misce w małej ilości gorącej wody.
Żelatynę w proszku wsypać do małej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia (nie gotować).
Ubić szybko śmietanę na sztywno. Do żelatyny wlać masę adwokatową, dokładnie wymieszać, po czym szybko, ale delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Jeżeli masa jest bardzo płynna, wstawić na 10-15 minut do lodówki, po tym czasie lekko przemieszać. Wyłożyć masę na biszkopt, ewentualnie wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 3h.
Polewa: Rozpuścić j/w żelatynę, wymieszać z pozostałym adwokatem. Mieszankę wstawić na kilka minut do lodówki, po czym delikatnie przemieszać i wylać na wierzch ciasta (a właściwie na masę adwokatowo-śmietanową). Wstawić do lodówki na kolejne 2h.
Ewentualnie w tym czasie można zrobić na papierze do pieczenia wzorki czekoladą (u mnie dodatkowo z cukrowymi perełkami), wstawić do zamrażarki lub lodówki, a następnie delikatnie przełożyć na wierzch ciasta. Polecam przygotować więcej wzorków, niż planujecie ułożyć na cieście. Tak na wszelki wypadek ;)
Smacznego!
Poprzednia wersja tego przepisu
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/12/Adwokatowe-ciasto-na-zimno.html